Droom niet je leven, maar leef je droom

lisaprins 9 okt 2015 / 10:00 uur

Iedereen heeft ze: droomdoelen die je wilt bereiken in je leven. Hoe hard werk jij er voor om ze te realiseren? En hoeveel ruimte krijg je? Er heerst een soort idealistisch beeld van hoe een mens hoort te leven. Maar maakt dat je uiteindelijk ook gelukkig?

Doe goed je best op school.
Dit wordt al vanaf de basisschool flink benadrukt. Een kind kan tegenwoordig niet meer thuis komen als het niet minimaal een Havo- advies heeft gekregen. Er wordt ontzettend veel nadruk gelegd op de waarde van cijfers, terwijl het een enorme prestatie is als een taalzwakke leerling eindelijk eens een voldoende haalt voor zijn taaltoets. Leerkrachten gaan dit steeds meer in zien. Maar de ouders kunnen hier nog wat van leren.

Kies een studie die je leuk vindt! Maar ó ja… er moet wel werk in te vinden zijn.
Eén van de eerste vragen na het verkondingen van je vervolgstudie is: “Is daar een beetje werk in te vinden?” Het is eigenlijk krom dat wij een negatieve blik hebben op studies waar misschien niet veel banen in te vinden zijn. Je hebt een studie gekozen, omdat je je daarin wilt verder ontwikkelen. Je bent gestimuleerd om je kennis te verbreden. Is dat niet het hele idee van het leren?

Find a job!
Het liefste een baan waarin je elke week veertig uur je een slag in de rondte werkt. Want dan pas kun je je maandelijkse lasten betalen. Logisch. Maar hoeveel tijd besteed je nog aan de dingen die op je bucketlist staan? Er werd mij door meerdere mensen geadviseerd om direct na mijn studie een reis te maken. Zodra je een baan hebt, kan dit niet meer. Het is toch eigenlijk bijzonder dat een baan zoveel impact heeft op wat je allemaal niet meer kunt in het leven. Je zit voortaan gebonden aan vier vakantieweken in een jaar (behalve in het onderwijs uiteraard).

Huisje, boompje, beestje.
Als je tegenwoordig als 35er nog alleen bent in het leven, krijgen mensen medelijden met je. En overal waar je kijkt wordt dit gevoed door romantiek van stelletjes die je tegenkomt op straat. Je krijgt spontaan heel veel medelijden met jezelf.
Het vinden van een partner is misschien wel het allerbelangrijkste wat er van je verwacht wordt. Maar leg niet teveel nadruk op je vrijgezelle vriend. Het komt vanzelf.

Nu zal ik niet ontkennen dat wij niet zonder deze bovengenoemde punten kunnen in het leven. Ze zijn inderdaad belangrijk. De wereld zal alleen een stukje mooier worden als wij met zijn allen de rijteugels van het idealistische leven wat losser aanpakken. Denk daar eens over na.

Reageer op artikel:
Droom niet je leven, maar leef je droom
Sluiten