De vergeten held op sokken

Carlijn 9 okt 2015 / 09:35 uur

Bijna dagelijks stellen mensen mij de vraag waarom ik twee verschillende sokken draag. Bij mij is het simpelweg omdat ik ze altijd ongelijk uit de was krijg en s’ochtends niet de tijd en energie neem om twee dezelfde bij elkaar te zoeken. Mijn muziekdocent zei eens: ‘Waarom mogen we van boven naar beneden wel verschillend gekleurd zijn maar van links naar rechts niet?’ Dat excuus gebruikte ik ook altijd tot ik een tv-reclame tegenkwam:
‘Twee verschillende sokken dragen om daarmee Alzheimer aanspreekbaar te maken.’
Voor wie? De mensen die ons toch weer vergeten? Die ons keer op keer op keer weer vragen hoe we heten en hoe het gaat met onze man en kinderen terwijl we pas 19 zijn? Ironisch als het is vul ik dit verhaal met een herinnering. Toen mijn oud tante over was uit Amerika ging ik samen met mijn moeder op de koffie bij oma want daar verbleef ze. Oma had zoals ze dat altijd zo goed kon allemaal verschillende soorten pudding gemaakt die ik niet mocht hebben door mijn allergie voor suiker. ‘Moet jij geen stukje van je oma’s overheerlijke pudding?’ Keurig netjes met nee beantwoorden en dan uitleggen waarom niet. Maar nog geen 10 minuten later kwam dezelfde vraag en nogmaals en nogmaals. Uit overmacht, ik was 10 en snapte er helemaal niets van, riep ik: ‘Dat heeft u nu al 10 keer gevraagd!’. Toen ze begon te huilen was de schrik nog groter, ze was zich er toen nog heel goed van bewust wat er aan de hand was. Daarbij wist ze op dat moment nog meer dan ik want met mijn 10 jaar had ik geen flauw idee wat er aan de hand was. Later toen mijn moeder het vertelde begreep ik het allemaal een stuk beter.
‘In Nederland zijn er op dit moment zo’n 260.000 mensen met een vorm van dementie en door de vergrijzing neemt dat aantal alleen maar toe’ weet AlzheimerNederland mij te vertellen. We zijn in Nederland met bijna 17 miljoen mensen en we hebben allemaal vast wel eens de stiekeme wens om iemands held te zijn. Draag eens een paar Alzheimer sokken, doe eens gek. Voor wie? De mensen die ons toch weer vergeten? Ja. Juist voor hen, ook als ze je binnen 10 minuten vergeten zijn. Je bent voor die 10 minuten wel een erkende held. ‘De vergeten held op sokken’. En voor die titel doen we het toch?

Reageer op artikel:
De vergeten held op sokken
Sluiten