De evolutietheorie van Sietse en Hielke

ryan.richardson.35513 23 okt 2015

De evolutietheorie van Darwin is oppervlakkig. Gebaseerd op het uiterlijk. Wij mensen zijn geen evaluatie van de aap, maar van de Kameleon. Sir. Charles Darwin.

In de wintertijden worden we wat bleker, na tien dagen Kos of een paar weken zonnebank wat bruiner en in vreselijke tijden van Alvleesklierkanker en/of leverkanker treedt er geelzucht op. Wij mensen geven signalen af met kleuren, daar waar kameleons camoufleren. Een kameleon neemt bij stress en bedreigingen de kleur van de omgeving aan, terwijl de mens zijn omgeving bespeelt door telkens een andere houding aan te nemen. Zelfde concept andere tactiek. De manipulatieve mens.

In deze context is ‘de bestemming’ machtiger dan oma’s chocolade brownies. Het leven is eten of gegeten worden. Niemand kan zich overal hetzelfde profileren zonder gezichtsverlies te lijden. Elke ‘andere plaats’ vereist een andere gedraging. Bij je schoonouders zonder blikken of blozen om de Curry gewurz vragen, terwijl je enkele uren daarvoor bij een Duitse uitwisselingsstudente aan het (b)likken en (b)lozen was of na een stevige handdruk en een paar ferme schouderkloppen, de desbetreffende persoon, nadat hij zijn rug keerde met een stomp mes te steken.

Alsof je een slang kan kwalijk nemen dat het giftanden heeft. Alles draait bij de mens om de eigen belangen. De vergelijking van mensen met ratten klinkt bij de knaagdieren als smetvrees in de oren. Met de benaming paardenlul doe je het geslachtsdeel van een paard te kort en hond is misschien wel de grootste antoniem van de mens. De mens is een geëvalueerde kameleon die de gemoedskleur van de omgeving aanneemt, maar of de mens echt trouw is? Ik vertrouw de mensheid in procenten nog minder dan het alcoholpromillage van een Amstel Radler. Ongeveer 2%.

De mens camoufleert een manipulatief bestaan met pasteltinten. Ik leg mijn schrijfkwast neer en zet de puntjes op de i. Voorzichtig trek ik mijn mime handschoenen aan en probeer ik jullie gedachten te spiegelen.

Is de Ark van Noach misschien een parodie op de schippers van de kameleon? Ik kan het niet plaatsen. Lijkbleek trek ik weg in mijn ark(zowel kist als boot) en fuseer ik met het mooie Friese landschap. Sietse en Hielke Klinkhamer, Denzel Washington en alle andere 7,2 miljard mensen op aarde zijn dus allemaal acteurs. Het leven de film en ons gedrag de act.

Laat dat b(r)oodje aap verhaal varen..
Wij zijn Kameleons!