Nee, ik heb geen medelijden met de boeren.

Toen het melkquotum dit jaar werd losgelaten spraken Nederlandse veehouders van „bevrijdingsdag” en nu willen ze Brussel het liefst onder hun tractor: de melkproductie moet weer zo snel mogelijk omlaag.

Ben ik de enige die geen medelijden heeft met de agressieve melkveehouders? In Nederland krijgt de melkveesector zo’n 450 miljoen euro per jaar aan subsidie. En toch wilden ze meer, meer, meer. Nu komen ze erachter dat meer niet het antwoord is en komen ze boos op de Europese deur bonzen.

De lachende derde dat zijn de geldschieters, de leveranciers en de afnemers. Zij maken onbenullige boeren wijs dat schaalvergroting het walhalla is. De banken hebben dan een betrouwbare (want door de de overheid gesteunde) hypotheek erbij, leveranciers kunnen extra veevoer slijten en afnemers hebben melk, vlees en mest tegen een lage prijs.

De veehouder zelf profiteert er niet eens van: zo verdient een biologische melkboer evenveel als een megamelkboer. Alleen is biologisch boeren net iets meer werk, en daar hebben sommige boeren (getuige de dubbele melk-uitzending van Zembla) duidelijk geen zin in.

Nee, ik heb geen medelijden met veehouders. Ze verdienen geld over de ruggen van onschuldige wezens. Jammer dat mijn belastinggeld daar naar toe gaat. Misschien moet ik ook maar met mijn fietsje naar Brussel om daar net zo hard te schreeuwen totdat ik mijn zin krijg, net zoals de melkboeren. Hebben ze nooit gehoord van bedrijfsrisico? Als een product niet verkoopt, is het tijd om een andere weg in te slaan… Go vegan.