Wie zijn hier nu de jagers?

Ingrid Aanen 30 jul 2015

Het testosteron niveau van een zekere Amerikaanse tandarts zal ongetwijfeld te hoog zijn geweest toen hij met de arrogantie die alleen de mens kan bezitten de leeuw Cecil naar een andere wereld knalde. In vele ogen een onvergefelijke daad. Ook in de mijne, als er iemand is die van katten houdt is het deze gek wel. Laten we dat even hebben vastgesteld. Maar dan barst er een grenzeloos circus los van verontwaardiging.

Het verhaal is inmiddels wereldnieuws dus ook ons journaal laat beelden zien van de inmiddels gesloten praktijk van de tandarts. Een Amerikaanse mevrouw die geïnterviewd wordt verschijnt in beeld. Ze zit in haar auto, de reporter duwt zijn microfoon door het geopende raam naar binnen en vraagt wat zij er van vindt dat de praktijk is gesloten.
‘Die blijft ook gesloten,’ zegt ze agressief, ‘hij is alles kwijt en terecht.’

Bij die laatste woorden rijzen mijn haren te berge. Hoezo terecht? Is deze mevrouw aanklager en rechter ineen? Volgens mij leven we in een democratie waarin we met zijn allen de wetten hebben bepaald waar naar we moeten leven. Bij mijn weten bepaald uiteindelijk alleen de rechtbank wie waaraan schuldig is en wat de strafmaat hiervoor is.

Op internet verschijnt het ene opruiende artikel na het andere. Heerlijk we hebben een gezamenlijke vijand gevonden. Vooral even laten blijken dat jij het er ook mee eens bent. De ene na de andere bekende persoon steekt zijn of haar huichelende vingertje omhoog met een veroordeling van deze walgelijke jager er aan vast.

Een Amerikaanse actrice maakt het wel heel bont. Ze hitste de boel eens flink op, hijgend van genot dacht ze aandacht te krijgen en maakte het adres van de tandarts bekend voor haar miljoenen publiek. Heerlijk hoor die publieke schandpaal, nagel hem maar vast.

Echt, tot voor kort had ik de illusie dat er nog een paar landen in deze wereld de middeleeuwen waren ontstegen.

De verwachte aandacht was toch niet geheel positief en het adres werd weer verwijderd. Het leed is echter al geschied, we weten inmiddels dat alles wat op het internet verschijnt niet zomaar weer verdwijnt.

De tandarts is inmiddels ondergedoken. Ik heb geen medelijden maar laat de rechterlijke macht bepalen of hij eigenlijk wel een wet overtreden heeft behalve een morele?

Voor iedereen die zijn vernietigende oordeel al weer rond heeft lopen spuiten: wie zijn hier nu eigenlijk de jagers?

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wie zijn hier nu de jagers?
Sluiten