Jezus en Bill Cosby

Met stijgende verbazing volg ik het nieuws over de laatste seksschandalen. Een voorbeeld daarvan is Bill Cosby. Ik besef met dat ik met het aanraken van dit onderwerp me een hoop reacties op de hals raak. Maar bij mij is het lampje uit gegaan bij Benno L. De journaals vol van schreeuwende mensen die zeggen dit kan toch niet. Het niet in mijn achtertuin principe.

Dat herken ik ook in mijn eigen leven. Ik heb veel meegemaakt vorige week was ik op een trainingsweek. Ik ben christen en heb na gedacht over hoe dien ik God in mijn leven. In die week wezen mensen mij ineens niet meer af om mijn gekke gedrag en wat ik zei. Ik gedroeg me apart en misschien volgens buitenstaanders gek. Mijn gek zijn maakte mij niet tot een buitenstaander die niet geaccepteerd werd maar tot een insider die zichzelf kon zijn. Dat heelt en maakt je minder gek en meer jezelf.

Bill Cosby is ook raar heeft verschikkelijke dingen gedaan. De macht en roem zijn met hem aan de haal gegaan. Hij is dader en tegelijkertijd slachtoffer van zijn daden. Dat is iets heel lastigst om te begrijpen. Een inspiratiebron van mij Jezus (voor velen trouwens gelovig en ongelovig) begreep dat principe volgens mij. Toen hij op aarde was werd er een vrouw die overspel gepleegd had naar hem toegebracht. Jezus was niet de rechtbank dat waren de gene die haar naar hem toebrachten zelf. En Jezus zelf veroordeelt haar niet maar zegt wie zonder enige fout mag de staf voltrekken. Het verrassende aan het verhaal is dat iedereen ineens beseft dat ze dat niet kunnen ze zijn niet zonder fout. Jezus (of nou mythe is of niet) was zonder fouten dus hij mocht het. Maar wat gebeurt er. Jezus kijkt na tijdje om zich heen en ziet dat iedereen verdwenen is. En stelt dan de vraag waar zijn de aanklagers. Die zijn vertrokken antwoord de beklaagde. Jezus zegt dat dan veroordeel ik je ook niet.

Moraal van het verhaal. Voor veroordelingen hebben we het OM. Door de samenleving aangestelde personen om te oordelen en te veroordelen. Laten wij nu gewoon niet doen dat maakt het leven een stuk prettiger. En daarbij komen mensen meer tot hun recht.