Cecil dood door Tandarts

petervanheiningen 29 jul 2015

Waar gaan we toch met z’n allen naar toe?
Een rijke Amerikaan heeft voor 50.000 dollar de bekendste leeuw van Zimbabwe mogen schieten met een joekel van een moderne kruisboog. Zelfs Wilhelm Tell zou daar nog jaloers op zijn.
In een grof betaalde en georganiseerde jacht werd Cecil, een majestueuze leeuw, het beveiligde park uit gelokt. De tandarts, een in het leger groen verklede pyschopaat, kon zo gemakkelijk de leeuw doden. Triest voor de leeuw en triest voor ons.

Nu blijkt dat dergelijke grof betaalde jachtpartijen overal voor komen. Of het nu in Canada gaat om een beer, of in India om een neushoorn, Afrika is nog steeds favoriet. Nu denken velen dat dit niet in ons land gebeurt en dat wij beschaafder zijn. Niets is minder waar. Ook in ons land worden jachtpartijen gehouden voor de upper ten, of voor mensen die genoeg geld hebben. Zo iets heeft niets met jacht te maken. De dieren worden opgedreven en in de schootlijn van de ‘jagers’ gebracht. Vaak worden er redenen aangevoerd, dat er anders teveel ‘wilde dieren’ zouden komen. Dat is gewoon een slechte smoes om te kunnen doden. Helaas kunnen dieren niet terug schieten. Dan was het allang oorlog geweest tussen de mensen en de fauna.

Gek, dat we oude gebouwen, stadsgezichten en dergelijke op de Monumentenlijst of Werelderfgoedlijst zetten, maar als het om dieren gaat, schieten we, je leest het goed, ernstig te kort. We geven miljarden uit aan wapens en andere onzin, maar we zijn te beroerd om bedreigde dieren goed te beschermen. Dan denk ik: de grootste bedreiging voor de aarde is de mensheid zelf.

Voor wat betreft die Amerikaanse tandarts, die zo stoer poseert bij de vermoorde Cecil, heb ik maar één oplossing: niet terug naar Amerika, maar in Afrika gratis blijven werken, totdat hij zijn laatste gaat heeft gevuld.