Ieder huisje heeft zijn kruisje!

Michelle Ekermans 13 jul 2015

We oordelen snel over anderen. Op hun gedrag en reacties. Ook over hun beslissingen, hoewel de keuze die gemaakt werd nooit bij ons lag. Dus wie zijn wij om hier over te bepalen? Dat we het anders zouden doen is duidelijk. Iedereen zal het uiteindelijk doen op de manier als het hem schikt. Ten goed of kwaad.
Maar wanneer we naar het verhaal achter de waarom gaan luisteren, zullen we begrijpen waarom er op deze manier gehandeld wordt. Of het de juiste zal zijn, niemand zal het weten. Tijd zal het leren.
Op het moment dat je een keuze moet maken, maak deze zoals die naar jouw waarheden juist lijkt. Hierbij kun je ook beïnvloed worden door de demonen die schuil gaan in je schaduw. Iedereen heeft ze.
Demonen groot en klein. Het gewicht dat ze hebben bepalen wij zelf. Voor de één stelt iets niets voor, hoewel het voor jou misschien een verdoemenis is geworden.
Herinneringen uit je verleden die je bang maken, beslissingen die je genomen hebt en verkeerd zijn uitgepakt, antwoorden die je niet wilde horen, situaties die je wilde vermijden, angsten voor gebeurtenissen die nog plaats moeten vinden.
Demonen die soms over je heen gaan leunen en je verblinden. Het enige dat je nog kunt zien. Je sluit je af van andere, je wilt ze niet met je problemen lastig vallen. Het verleden heeft uitgewezen dat ze er niet mee kunnen omgaan.
Wanhopig zoek je steun, maar eigenlijk wordt je langzaam verstikt door je eigen toedoen.
Ze zullen je altijd prikkelen tot bepaalde keuzes of antwoorden. Je langzaam naar rechts duwen, terwijl je links wil gaan. Wanneer je onzeker bent geworden, wil je al snel de ingefluisterde woorden geloven. Daarna kunnen situaties ontstaan die verkeerd uitpakken en je nog onzekerder maken. Deze worden al snel gezien als verkeerde, ondoordachte, naïeve beslissingen. Je krijgt een stempel die je niet zomaar met water en zeep weg schrobt. Beslissingen waarbij je juist dacht te handelen, maar geen helder beeld meer had door je demonen. Het enige dat je kunt doen, is ze accepteren. Zorgen dat ze je hedendaagse leven niet meer terroriseren en je keuzes niet beïnvloeden. Dit is moeilijk, dat weet ik uit ervaring.
Wanneer we begrijpen waarom we reageren zoals we doen, kunnen we pas begrijpen waarom andere reageren zoals ze doen. Uiteindelijk kennen we alleen onze eigen demonen en niet die van anderen.