Grexit een zegen?

petervanheiningen 6 jul 2015

Grexit steeds dichterbij
Zondag 5 juli jongstleden stemden 61% van de Grieken een Nee tegen de bezuinigingsvoorstellen van de Europese Unie. De leiders van Europa hadden graag een andere uitslag gezien. Maar de Griekse bevolking heeft een duidelijk signaal gegeven richting Brussel.

Grexit meest waarschijnlijk
Kijkend naar de reacties van de gewone Nederlander kunnen we concluderen dat de meeste landgenoten blij zijn als Griekenland de eurozone verlaat. De tot nu toe geleende 240 miljard zien we waarschijnlijk nooit meer terug. Nog meer miljarden richting Athene sturen is een zinloze actie. Griekenland heeft de laatste twintig jaar gewoon boven haar stand geleefd. Daarnaast hebben ze fraude gepleegd als het gaat om de cijfers van hun economie. Ze betalen verder maar 13% BTW en gaan gewoon nog met 56 jaar met pensioen. De meeste Nederlanders vinden dat bijzonder oneerlijk. Nee, laat alsjeblieft de Grieken maar gauw uit de Eurozone gaan. Dat scheelt zeker miljarden.

Grexit en de Grieken
Hun regering heeft het slim gespeeld. Maar men mist de slimheid en intelligentie van de oude Grieken. Nooit hadden Socrates of Aristoteles een dergelijk besluit genomen. Want volgens Aristoteles is de belangrijkste deugd, de morele verstandigheid, die in de praktijk schuilt. Als de huidige Griekse leiders, Tsipras en Varoufakis, zo zouden handelen, dan zou dat beter voor iedereen zijn. Zij lijken enerzijds meer op Plato: hij gebruikte ook argumentaties die niet klopten, maar wel aannemelijk leken. Anderzijds op Zorba de Griek. De man die wereldberoemd werd door zijn uiterlijk en zijn dans. Maar beloftes nakomen, ho maar. Hij stortte, aldus het verhaal, menige Griek in de ellende. Vijftig jaar later zijn er wel veel Griekse restaurants naar hem genoemd. Iets wat ik niet snap.

Wie is next na Grexit?
Hopelijk houdt de ECB, het IMF en de Europese Unie hun poot stijf. Het is te gemakkelijk om nu toe te geven. Andere zwakke en niet zo zuinige landen zullen hier misbruik van maken. Laat de Grieken hun drachmen weer invoeren. Laat ze samen met de smurfen de sirtaki dansen. Anders krijgen we straks de Portix, de Franxit, Ierixt en nog acht of tien andere weglopers uit de Eurozone. Hoofdschuldige zijn echter de Fransen. Die hebben om machtspolitieke redenen de euro er door gedrukt als tegenhanger van de sterke mark en gulden. Zo blijkt de geschiedenis zich te herhalen: Met de Euro hebben we het Paard van Troje binnengehaald. Een prettig vooruitzicht.