Stop de dictatuur van onderzoeken

petervanheiningen 23 jun 2015

“Uit nieuw draagvlakonderzoek van TNS NIPO blijkt dat meer dan de helft (57 procent) van de Nederlanders wil dat tabak uit het zicht van de jeugd wordt verkocht”, aldus het KWF in diverse kranten van afgelopen zaterdag.
Als kinderen sigaretten zien, zouden ze in de verleiding komen om te gaan roken. Ik denk dat deze club de plank totaal mis slaat. Hebben we zo weinig vertrouwen in kinderen en onze medemens?
Mogen dan de pornoblaadjes wel in het tankstation blijven staan? En wat te denken van alle snoep en drank die je er ook kunt kopen?
Of willen deze pressiegroepen dat alle winkels en shops slechts ongemerkte artikelen verkopen en dat je niet meer kunt zien wat er in de verpakking zit? Wat een irritante bemoeizucht.

En vandaag weer een ander onderzoek: “Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking”. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht
Bijna elke dag wordt er wel een onderzoek gepubliceerd met bijzondere uitkomsten, of spraakmakende conclusies. Ik begin daar groeiend de pest aan te krijgen. Allerlei zogenaamde deskundigen die iets willen beweren. Of politici die mensen gepolst hebben om aldus hun beleid te kunnen verdedigen.
Met name allerlei pressiegroepen en lobbyisten grijpen steeds vaker naar het nieuws. Niet om op te komen voor onrecht of voor de zwakkeren in de samenleving. Nee, hun acties zijn slechts bedoeld om hele bevolkingsgroepen, of zelfs een hele bevolking hun wil op te leggen.

Snoep mag niet meer in het zicht van kinderen, want volgens Foodwatch is dat slecht voor de kinderen. Die eten vooral teveel snoep. Ook bestrijdt deze club met alle middelen de heerlijke zoetigheden in het nationale School- en Koningsontbijt.
Ergens anders is een salamander ontdekt in een greppel. Geen spade of heipaal komt meer de grond in, geen shovel mag het terrein op en wandelende natuurliefhebbers worden als paria’s weg gejaagd.
Maar elders in geen geld voor een veilige oversteekplaats voor schoolgaande kinderen, ondanks dat er dodelijke slachtoffers vallen. Dan duurt het jaren,voordat de deskundigen en politici het eens zijn met elkaar.

Ik heb het zat: al die pressiegroepen en lobbyisten die eigenlijk alleen maar één ding willen: hun eigen zin doordrukken! Ik maak me er hard voor dat elk mens, elk kind, ongeacht ras, geaardheid of levensovertuiging zelf in staat is te bepalen wat goed voor haar of hem is. Stop deze kul en dictatuur.