Hoofddoeken

Zijn vaak in het nieuws de laatste tijd en wel in negatieve zin. Zoals toen met Koningin Beatrix die bij een bezoek aan de Sjeik Zayed moskee in Abu Dhabi; uitlatingen van dhr, Wilders; weigering van vrouwen op de werkvloer hierom etc. Waarom eigenlijk? Dit is een pleidooi vóór de hoofddoek. Hoofddoeken zijn er in vele kleuren, dessins en snits. Hoewel veelkleurig, staan ze m.i. toch kalm en rustig, já zelfs mooi. Voor moslima’s is het niet zomaar een kledingstuk, maar een uiting van hun geloof. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, toen ik een jaar of tien was droeg mijn moeder en meeste andere vrouwen ook een hoofddoek. Mijn zussen en hun vriendinnen mochten hun haar ook niet los dragen van hun vaders, los haar was een teken van losbandigheid. Nu dragen westerse vrouwen geen hoofddoek meer, we zijn vrij geworden, je mag nu half in je nakie lopen. Maar wat mij betreft kan het met die vrijheid ook wel eens iets minder, ik hoef niet op alle reclamezuilen of ieder tijdschrift dat ik opensla een half ontklede dame, maar zeker ook geen half ontklede glazenwasser, tegen te komen. Tevens zeggen de cijfers dat hoe meer een vrouw sexueel wordt geëxploiteerd, ook het geweld en de misdaden tegen haar toenemen.
Sexualisering beledigt en degradeert mensen. Derhalve zouden we ons niet zo moeten verzetten tegen de hoofddoek, maar juist een beetje meeveren. Door de hoofddoek worden vrouwen niet beoordeeld op hun inkijk, zijn ze geen lustobject en draagt dit zo bij aan de emancipatie.
In onze samenleving is op iedere hoek van de straat de liefde te koop en worden vrouwen uitgebuit in de sexindustrie. Hoe is het mogelijk dat we dat toelaten in dit beschaafde land. Maar wel lopen we te hoop tegen vrouwen die door het dragen van een hoofddoek niet hun sexualiteit willen benadrukken en juist gelijk behandeld willen worden als mannen. Als meid moet je lekker zijn anders tel je niet mee. Voor mij mag het best eens een beetje ingetogener en wordt het hoog tijd dat de hoofddoek, dit mooie fleurig kledingstuk, weer terugkeert als modeartikel voor de westerse vrouw. Tevens zal dit volgens mij de integratie van de moslima in onze samenleving bevorderen.
Dus (westerse) dames en meiden doe eens een sjaal of hoofddoek om, gewoon omdat het mooi staat of omdat het in de winter lekker warm zit, of juist uit solidariteit met jullie mede moslim vrouw en last but not least om een halt toe te roepen aan de toenemende sexualisering van de maatschappij.