Het ‘net-niet’ van het vrouwenvoetbal

Het ‘net-niet’ van het vrouwenvoetbal.

Oranje slingers voor de ramen, gezamenlijk de wedstrijden kijken in het plaatselijk café en een hoeveelheid aan analyses die de noodzakelijkheid meer dan te boven gaat. Bekende taferelen bij het WK voetbal voor mannen, die we bij het WK vrouwenvoetbal verre van terugzien. Al gedurende twee weken is het WK voetbal voor vrouwen in Canada aan de gaan en ons kikkerlandje doet voor het eerst mee. Ondanks deze unieke primeur is aan alles te merken dat het vrouwenvoetbal nog steeds niet echt van de grond komt, maar hoe komt dit toch?

De neerbuigendheid ten opzichte van het vrouwenvoetbal is nog steeds merkbaar. Het absolute vooroordeel dat vrouwen zich veel te makkelijk laten vallen speelt hier ook een rol in, ondanks dat de Suárez’en van deze tijd in het mannenvoetbal zich al laten vallen door de windvlaag van een opengeslagen programma boekje op de tribune. Toch zijn er een hoop critici die positief zijn over de opkomst van het vrouwenvoetbal, echter altijd met de achterliggende gedachte ‘het zijn toch vrouwen’.

Een andere voorname reden van de onpopulariteit is dat bijna geen enkele sport zo een groot kwaliteitsverschil kent tussen mannen en vrouwen dan bij het voetbal. Doordat voetbal de populairste sport in de wereld is en er dagelijks miljoenen mensen zijn die mannen voetbal kijken, zijn we eigenlijk niet anders meer gewend. Het mannenvoetbal is immers ook een siersport geworden. Iedereen kent de legendarische solo van Maradonna, de duikkopbal van Persie of de geweldige volley van Van Basten. Door dit verschijnsel lijkt de kwaliteit van het vrouwenvoetbal juist nog lager te liggen. Bij een sport als bijvoorbeeld hardlopen kennen we dit verschil veel minder. De vrouwen lopen tegen de vrouwen en de mannen tegen de mannen. De vrouwen lopen alleen iets minder hard, het zij zo. Bij voetbal lijkt deze grens veel moeilijker te accepteren.

Voordat het vrouwenvoetbal ooit zo populair wordt als het mannenvoetbal nu is, zal er nog een hoop moeten gebeuren. Toch zijn er op de wereld evenveel vrouwen als dat er mannen zijn, het zal even duren maar onmogelijk is het dus allerminst. Woensdagnacht, onze vrouwen tegen Japan in de achtste finale van het WK, kijk jij? Ik wel!