Groeiende kloof tussen arm en rijk
Nederland behoort nog steeds tot de top van de meest welvarende landen van de wereld. Toch wordt het verschil tussen arm en rijk steeds groter in Nederland. De afgelopen jaren hebben meerdere recessie grote inslagen gedaan op de economie. De gevolgen van de vele recessies hebben catastrofale gevolgen voor de Nederlanders zoals baanverlies, het ontstaan van financiële schulden doordat bijvoorbeeld hun woning met verlies wordt verkocht. Als mensen hun baan verliezen en hun huis moeten verkopen, verliezen ze status. Ze gaan van een zelfstandig, selfsupporting gezin naar een gezin wat zijn hand moet ophouden bij de sociale dienst.
De hogere sociaal economische klasse ondervindt geen grote hinder van de recessies. Hun kosten gaan wellicht omhoog, maar kunnen dit makkelijker compenseren met het inkomen. Waar de rijken steeds welvarender worden, komen de armen steeds meer in de financiële, emotionele en lichamelijke problemen. Deze groep mensen zal steeds meer een beroep gaan doen op de hulpverlening. In samenlevingen waar de sociale ongelijkheid groot is komen verschillende problemen meer naar voren. Zo zijn er bijvoorbeeld hogere misdaadcijfers, vollere gevangenissen, meer obesitas, komen psychische ziektes vaker voor, zijn er meer zelfmoorden, is er minder sociale mobiliteit en zijn er meer tienermoeders. Door de vele bezuinigingen in de zorgsector de afgelopen jaren kan de grote groep mensen met uiteenlopende problemen niet worden geholpen. Hierdoor raakt deze groep mensen tussen wal en schip in.
Er zijn drie relatief eenvoudige oplossingen te vinden om de kloof tussen arm en rijk in Nederland te verkleinen.
1. Het nivelleren van de inkomens;
2. Het basisinkomen verhogen, zodat er minder verschil zit tussen de inkomens;
3. En door lagere belasting voor mensen met een lager inkomen en hogere belasting voor mensen een hoger inkomen te vragen.