De jeugd van tegenwoordig

Watskebeurt met de jeugd van tegenwoordig? Je hoort volwassenen regelmatig zeuren over de jeugd van deze tijd. Maar zij zijn niet de enigen die zich ergeren aan het onbeschofte tuig, ik ook. En ik ben vast niet alleen.
Zelf hoor ik, als 14 jarige, natuurlijk ook bij de jeugd van tegenwoordig. En ik zeg ook echt niet dat alle jeugd zo is, absoluut niet. Maar een deel? Ja, dat wel!
Als eerste zijn we telefoonverslaafd. En ja, ik zeg we, want ik kan mezelf ook best een beetje verslaafd noemen. We appen de hele dag, en zo houden we onze sociale contacten bij. Maar mensen in het echte leven komen we bijna niet meer tegen. Het lijkt wel alsof we onze spiksplinternieuwe Iphone 6 aan onze hand hebben vast gelijmd om altijd en overal te kunnen antwoorden op elk whatsappje. Met sommige mensen valt geen normaal gesprek meer te voeren. Ik vind het ook heel asociaal om bijvoorbeeld tijdens een uitleg op school of wanneer je met familie gezellig een dagje weg bent, de hele dag loopt de appen met je vriendin wat jullie morgen aan doen naar dat te-gekke feest waar jullie morgen heen gaan. Ik denk dan bij mezelf, moet dat echt nu besloten worden?
Dan hebben we natuurlijk ook nog de hangjongeren van 2015. Lekker met z’n allen roken, harde stampmuziek luisteren en zakken chips eten in het park. En vervolgens die zak chips doodleuk op het net gemaaide grasveld laten liggen. Een schoner milieu begint bij onszelf zeggen we dan maar. Maar luisteren we daarna? Nee, natuurlijk niet. We gooien met gemak ons afval op straat. En nog even over die muziek. Niet iedereen houdt van die stampmuziek. En dat roken? Dat gebeurt alleen om erbij te horen, om ook stoer te zijn! Maar het is niet stoer!
Tegenwoordig is het schijnbaar ook erg moeilijk om nog een beetje respect te hebben voor volwassenen, bijvoorbeeld je ouders. En ik snap zelf ook heel goed, als puber zijnde, dat je het soms niet met ze eens bent. Kom op! Daarom hoef je ze nog steeds niet uit te schelden. Dat is helemaal nergens voor nodig. Zij hebben ons op deze prachtige wereld gezet.
Als we nou eens gewoon met elkaar afspreken dat we ons gewoon gaan gedragen zoals het hoort en wat vaker nee zeggen tegen onze mobiel? Dan worden we misschien ook niet meer gezien als onbeschoft tuig!