De overwinning van vrijheid.

David vd Zwan 6 mei 2015

Morgen is het Bevrijdingsdag; de dag dat de vrijheid in Nederland wordt herdacht, gewaardeerd en gevierd. Als je naar de jongere generatie kijkt, voornamelijk gevierd door helemaal los te gaan op meerdere festivals door het gehele land. Rond deze tijd hoor je ook cynische mensen zeggen dat jongeren vrijheid niet echt waarderen en begrijpen, waar ik volledig mee eens ben. Zoals een vis het begrip “nat” niet begrijpt, snapt een westerse jongeling zoals ik “vrijheid” niet. Want ik heb in mijn hele leven nooit iets anders gekend.

Mijn gehele leven stond ik altijd vrij om de keuzes te maken zonder de dreiging van een gestapo-achtige organisatie voor mijn deur. Ik mag voluit verkondigen dat ik de oude Noorse goden aanbidt met als enige gevolg wat rare blikken. In Malaysia en Sudan zal het verkondigen van aanbidden van Odin in plaats van Allah de plaatselijke wet er voor zorgen dat mijn hoofd eindigt op een hakblok. In Nederland mag je op een kist gaan staan, of een column schrijven, en het gehele kabinet bekritiseren. Als je hetzelfde in Noord-Korea probeert verdwijnt je gehele familielijn. In westerse landen mogen zowel jongens en meisjes de opleiding kiezen die ze willen, terwijl in Saoedi Arabië een vrouw er niet eens moet denken om zonder haar man ongesluierd in de auto te stappen.

Ik kaart extreme lijkende situaties aan ter vergelijking om iets belangrijks aan te tonen. Namelijk dat de mogelijkheden die wij hebben, waarmee mijn generatie is opgegroeid en die we als normaal beschouwen, de vrijheid is die we morgen gaan vieren. De mogelijkheid om onze eigen mening te vormen en openlijk te verkondigen. De vrijheid om de opleiding te kiezen die je wilt, om de muziek te luisteren die je wilt (of geen muziek), en om de kleding te dragen die je wilt. Er is geen regime dat ons vertelt wat we moeten doen, hoe te kleden, wat te luisteren, hoe we ons moeten voelen, en wat we moeten denken.

Ieder van ons staat vrij om ons eigen leven te creëren en veel van ons weten niet beter. Verhalen van landen waar die vrijheden niet bestaan lijken onwaarschijnlijk. We kunnen het proberen voor te stellen maar we zullen het niet werkelijk begrijpen. Dat is de werkelijke overwinning van een vrije maatschappij: Dat de vrijheid die we hebben als normaal wordt beschouwd. Dus vier het morgen en laat het nooit door iemand van je afpakken.