Superfoods- een hype of toch iets bijzonders?

Veronika Polozkova - Dietist 10 apr 2015 / 05:35 uur

Niemand is ontgaan dat Superfoods tegenwoordig enorm populair zijn. Je kent ze wel: gojibessen. accaibessen, hennepzaad, quinoa en dergelijke. Ze zijn overal te koop bij markten, biologische winkels, supermarkten en zelfs drogisterijen, en er wordt veel promotie voor gedaan. Je zult denken dat deze producten een meerwaarde hebben voor je gezondheid of nodig zijn bij een gezond voedingspatroon. Er hangt ook best een hoge prijskaartje aan de meeste superfoods. Maar wat maakt ze zo bijzonder en waarom betaal je daar meer voor?

Volgens de producenten en distributeurs bevatten superfoods een hoog gehalte aan voedingstoffen zoals vitamines, mineralen en anitioxidanten die de gezondheid positief beïnvloeden. Vaak ogen deze producten ook exotisch, waardoor men sneller geneigd is deze te proberen en te geloven dat het een bijzonder product is uit een vreemd land. Echter, kunnen de wetenschappers to zo ver geen bewijs vinden dat superfoods daadwerkelijk extra bijdrage leveren aan je gezondheid. Er zitten ook geen voedingsstoffen in die wij nog niet eerder in andere voedingsmiddelen hebben gezien. Wat betreft de voedingswaarde doen de traditionele producten als groenten en fruit, vette vis, olijfolie en noten ook zeker niet ten onder aan vitamines en mineralen in vergelijking met zo’n dure superfood. De trend breid zich nu zelfs uit en het label superfood word steeds vaker aan producten geplakt die we al jarenlang kennen en helemaal niet wisten dat we dagelijks een superfood consumeren. Denk hierbij aan knoflook, broccoli, noten, bessen, granaatappel en zelfs pure chocolade. Als wij kijken op welke producten een label superfood word geplakt, dan blijkt al gauw dat de meesten producten in de categorie groenten, fruit en granen vallen. Productengroep waarvan we al weten dat het gezond en rijk aan voedingstoffen is.

Alle officiële bronnen melden dat superfoods niet bestaan, simpelweg omdat er geen enkel voedingsmiddel bestaat die alle nodige voedingstoffen kan leveren aan je lichaam. Ook omdat superfoods geen aanvullende gezondheidseffecten hebben in vergelijking met producten die traditioneel als gezond worden beschouwd. Mijn persoonlijke mening is dat er niks mis is met superfoods mits ze in lijn blijven met gezonde producten. Het is ook leuk om een nieuw product te proeven, en zeker voor vegetariërs bied uitbreiding van productkeuze met superfoods meer variatie. Ik vind het echter belangrijk dat mensen begrijpen dat superfoods zeker niet ‘extra’ gezond zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Superfoods- een hype of toch iets bijzonders?
Sluiten