Redactie Metro
Redactie Metro Sport 8 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Meer Oranje-shirts verkocht dan in ‘afgelopen 25 jaar’, deze speler is het populairst

Wil je voor woensdag nog een shirt van het Nederlands elftal inslaan? Dan moet je er snel bij zijn, maar waarschijnlijk grijp je al naast de buit. Badge, het bedrijf achter Voetbalshop.nl en de officiële webshop van de KNVB, meldt dat de meeste maten van het oranje EK-shirt inmiddels zijn uitverkocht. Dat is voor het eerst in de 25 jaar dat het bedrijf online actief is.

Dit EK verkocht Badge tot nu toe meer dan 100.000 shirts, tegenover zo’n 24.000 tijdens het vorige EK in 2021 en 13.000 tijdens het WK in Qatar in 2022. „Nu hadden het er nog veel meer kunnen zijn, als we nog voorraad hadden”, zegt oprichter Roland Heerkens.

Volgens Heerkens komt dit natuurlijk door het succes, met de eerste halvefinaleplek op een EK in twintig jaar, maar ook doordat het evenement in buurland Duitsland is. „Mensen willen in de fanmars meelopen en willen natuurlijk niet in Duitsland aankomen zonder Oranje-shirt”, zegt Heerkens, die toevoegt dat vooral mannenshirts zijn uitverkocht. Voor vrouwen en kinderen zijn nog shirts beschikbaar. Voor een eventuele Europese titel werkt Badge aan een speciale editie.

Oranje shirt Gakpo ‘bestseller’

Heerkens ziet de shirtverkoop meeveren met de prestaties van het Nederlands elftal. In de week na het verlies tegen Oostenrijk in de groepsfase bleef er bijvoorbeeld nog maar 18 procent van de eerdere vraag over. Mede door de hype rond Wout Weghorst, shirts met zijn naam erop waren tijdelijk niet meer leverbaar na zijn winnende doelpunt tegen Polen, was de verkoop in de eerste week van het EK nog aangetrokken.

Met zijn openingstreffer in de 3-0-zege in de achtste finales tegen Roemenië nam Cody Gakpo de status van ‘bestseller’ vervolgens over van Weghorst. „Na die overwinning vloog de belangstelling ook weer omhoog”, zegt Heerkens.

Halve finale

Oranje speelt woensdag in de halve finales tegen Engeland. Voetbalbond KNVB verwacht dat dan 75.000 tot 80.000 Nederlanders in speelstad Dortmund zullen zijn.

Bestel je graag bij webshops buiten Europa? Pas dan op

En piek in tekenbeten verwacht, zo bescherm je jezelf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties