Pim Pauwels
Pim Pauwels Sport 8 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

PSV vindt gaatje in spelregels: speler krijgt rode kaart, maar blijft meespelen

Wie op het voetbalveld een rode kaart krijgt, weet: ik mag de rest van de wedstrijd niet meespelen. Die regel is zelfs voor mensen die niks met het spelletje hebben vrij duidelijk. Maar de Nederlandse voetbalclub PSV heeft een gaatje in de spelregels gevonden waardoor een speler, ondanks een rode kaart, tóch weer op het gras mocht staan.

Het is zelden vertoond op het voetbalveld. André Ramalho, verdediger en gelegenheidsaanvoerder van PSV, kreeg gisteren in de wedstrijd tegen het Duitse Hamburger SV een rode kaart. Dat gebeurde in de eerste helft van de wedstrijd. Maar na de rust stond hij toch ineens weer op het veld. En dat was niet omdat de scheidsrechter zijn beslissing terugtrok.

Integendeel, de wedstrijdleiding bleef bij de beslissing: rood is rood. Ramalho deelde een duw uit aan zijn tegenstander binnen het strafschopgebied, genoeg reden voor de harde sanctie. Hoe was het dan tóch mogelijk dat de verdediger in de tweede helft op het veld stond? Dat had alles te maken met een slim bedacht plannetje van PSV en Hamburger SV, die een gaatje vonden in de spelregels en zo de rode kaart wisten te omzeilen.

Rode kaart voor PSV-speler Ramalho
Rode kaart voor PSV-speler André Ramalho. Bron: YouTube PSV

Druk overleg met scheidsrechter: PSV wil weer met elf man spelen

Wel belangrijk om te vermelden: het ging gisteren niet om een belangrijke wedstrijd. Nee, het was een vriendschappelijke wedstrijd, bedoeld om de spelers op te warmen voor het tweede deel van het seizoen. Op dit moment is het in verschillende Europese competities, waaronder in Duitsland en Nederland, winterstop.

Aankomend weekend hervat PSV, dat momenteel fier bovenaan staat in de Eredivisie, weer de competitie en dus wil het een goed beeld krijgen van hoe het ervoor staat met de spelers. Het beste beeld krijg je natuurlijk als je ‘gewoon’ met elf tegen elf speelt, dat vond ook de Duitse tegenstander.

Tegen (of met) één man minder spelen, geeft toch een vertroebeld beeld. Dus werd er in de rust druk overlegd met de wedstrijdleiding nadat die in de eerste helft een rode kaart had uitgedeeld. Beide clubs wilden de rode kaart seponeren en de tweede helft weer elf tegen elf spelen.

PSV en tegenstander bedenken slimme truc om de rode kaart te omzeilen

De scheidsrechter wilde daar niet aan meewerken. Rood is rood, vond hij, en daar is niks aan te veranderen. Dus werd een andere oplossing bedacht. Ondertussen was Ramalho druk in de weer met een inlooptraining. Hij was zich druk aan het klaarmaken om in de tweede helft opnieuw zijn opwachting te maken.

PSV en Hamburger SV gooiden het op een akkoordje en besloten de rest van de wedstrijd niet uit te spelen. En die tweede helft dan? Het stond 2-2 en daar bleef het bij. De wedstrijd was afgelopen.

Daarna volgde een tweede duel, gespeeld over één helft van 45 minuten. Dat ‘duel’ begon met 0-0 en André Ramalho, de speler die even daarvoor nog met rood van het veld was gestuurd, mocht alsnog weer binnen de lijnen aantreden.

Is dit dé gouden tip voor als je als voetballer niet vies bent van een harde overtreding hier en daar en regelmatig een kaart ontvangt? Nee, helaas niet. Maar even opmerkelijk is het wél en in de voetbalwereld wordt er met wat verbazing naar gekeken. Ook omdat er tegenwoordig op alle wedstrijden wordt gewed. De meeste wedkantoren lijken het geld terug te geven aan iedereen die op deze wedstrijd geld had ingezet.

Bekijk de opmerkelijke wedstrijd terug op het YouTube-kanaal van PSV.