Erik Jonk
Erik Jonk Sport 17 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Oproep aan fans Oranje op WK in Qatar: klap in je handen voor arbeidsmigranten

Sportmerk Cruyff en de Pro2Foundation roepen voetbalfans op om in de 65ste minuut van de WK-wedstrijden van Oranje op te staan en te applaudisseren. Op die manier willen de twee organisaties een eerbetoon brengen aan de arbeidsmigranten die tijdens de bouw van de diverse WK-stadions zijn overleden.

De 65e minuut refereert aan de inmiddels 6500 arbeidsmigranten die sinds de toewijzing van het WK in Qatar zijn gestorven. Of de families van de omgekomen arbeiders de minuten applaus meekrijgen, is natuurlijk de vraag. Maar het is een gebaar.

Iets kleins op WK in Qatar, grote impact

Metro‘s deskundigenpanel liet zich eerder deze week over het WK voetbal in Qatar uit. Drie kenners reageerden op de stelling: Het voetbaltoernooi had nooit in Qatar moeten zijn.

„Doe je iets kleins en simpels met een grote impact”, zegt Gerard Arink, voorzitter van de Pro2Foundation, over het initiatief. „Je kunt laten weten dat je wel naar Oranje kijkt, maar niet wegkijkt. Je ongemakkelijke gevoel iets verzachten en dit WK een plaats geven. En als we dit met velen doen maakt dit wellicht ook nog een groot verschil. Dan verkleinen we de kans dat het WK in 2030 aan Saudi-Arabië wordt toegekend. Want niet alle publiciteit is te koop.”

https://twitter.com/OnsOranje/status/1591027674365194241

‘Fans, deel je eerbetoon’

Via een campagne op social media worden fans opgeroepen om het eerbetoon te brengen en te delen op hun kanalen. Ook worden betrokkenen opgeroepen om vrienden uit te dagen hetzelfde te doen.

Het Nederlands elftal begint maandag aan het WK met een wedstrijd tegen Senegal. Onder meer John van ‘t Schip en Barbara Barend zullen het eerbetoon dan maken. „Het doel is dat dit uitgroeit tot iets waarbij heel Nederland tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Qatar op 29 november laat zien dat ze niet wegkijkt en opstaat voor de arbeidsmigranten. Of je nou thuis voor de buis zit, met vrienden in de kroeg of met Willem-Alexander in het stadion in Qatar. Nederland kijkt niet weg en staat op.”

Vandaag Inside doet een Jinek: ‘stripper’ verstoort uitzending

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.