Erik Jonk
Erik Jonk Sport 11 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Erling Haaland topfit door bijzondere leefstijl en ‘Hannibal Lecter-dieet’

Dat voetballer Erling Haaland een beest is, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Een beest in de positieve zin van het woord, want de Noor van Manchester City scoort aan de lopende band. Maar zijn ongekende snelheid en dat oersterke lichaam, hoe doet de slechts 22-jarige spits dat toch? Haaland heeft daar nu een (bijzonder) boekje over open gedaan.

Erling Haaland leeft namelijk volgens een onorthodox eetpatroon, blijkt uit de documentaire Haaland: The Big Decision. Deze docu is nu op streamingdienst Viaplay te zien. De twee belangrijkste bestanddelen voor de voetballer daarbij: het hart en de lever van de koe. Mensen noemen zijn eetgedrag op sociale media inmiddels ‘het Hannibal Lecter-dieet’.

Doelpunt na doelpunt voor Haaland

Zo gek als psychopaat Lecter in de film The Silence of the Lambs maakt de in Engeland (Leeds) geboren Noor het natuurlijk niet, want het personage van Anthony Hopkins at tenslotte mensen. Maar toch… bijzonder is het wel. „Kwaliteitsvoeding die lokaal geproduceerd wordt, is voor mij het belangrijkste. Er wordt gezegd dat vlees slecht voor je is, maar dan stel ik de vraag: welk vlees? Het vlees dat je bij McDonald’s krijgt of dat van de plaatselijke koe die gras eet? Ik eet het hart en de lever”, zegt Haaland in zijn documentaire.

Met zijn leefstijl is de aanvaller een ware doelpuntenmachine geworden, of dat nu bij Red Bull Salzburg en Borussia Dortmund was of nu bij Manchester City. Hij gaat maar door. Slechts Ajax wist hem vorige seizoen een keer met 4-0 te vernederen. Het Champions League-duel in Amsterdam werd toen ‘battle of the knotjes‘ genoemd, naar het haar van onder meer Haaland en Ajax-doelman Pasveer. Zijn haardracht heeft natuurlijk niets met de scoringsdrift te maken, zijn manier van leven wel. Na zijn derde hattrick in een thuiswedstrijd op rij, vorige week tegen aartsrivaal Manchester United, vond zijn trainer Guardiola het bijna eng worden. „De aantallen zijn beangstigend”, zei de Spanjaard toen.

‘Hij eet organen, wij spieren’

Radio 1 was de uitspraken van Haaland ook opgevallen en ging daar vanmorgen op in. Voedingsdeskundige en auteur van boeken over een gezonde levensstijl Ralph Moorman liet zijn licht over het ‘Hannibal Lecter-dieet’ schijnen. Want zijn die harten en levers die de voetballer op z’n bordje krijgt, inderdaad nuttig voor zijn prestaties? Moorman: „Het is bijzonder voedzaam. Ik denk dat meneer Haaland enorm geïnspireerd is door natuurlijk leven. Dieren en oervolken eten in de natuur juíst organen. Terwijl wij juist spieren opeten. Het is een beetje apart.”

Moorman ziet in de docu dat Haaland zijn manier van leven veel verder trekt dan zijn dieet: „Hij is bezig met het scherp houden van zijn dagritme. ‘s Morgens kijkt hij meteen in de zon. ‘s Avonds, wanneer het in de natuur donker zou zijn maar er kunstlicht is, dan zet hij een speciale bril op om blauw licht te filteren. Zo laat hij zijn lichaam denken dat het avond aan het worden is en kan hij beter slapen. Haaland traint zijn lichaam ook op kou. In de natuur krijg je normaal gesproken veel meer kou tot je. Wij hebben kleren aan en centrale verwarming. Maar als je je systeem niet traint, dan wordt het lui. Haaland zit daarom in ijsbaden. Ja, het is een fanatieke jongen.”

Ken je Erling Haaland nog niet en wil je hem eens aan het werk zien? Vanavond speelt hij in met Manchester City in Denemarken voor de Champions League tegen FC Kopenhagen (18.45 uur).

Favoriet Harry Piekema ontploft, maar Expeditie Robinson-kijkers staan aan zijn kant: ‘Don’t mess with Harry’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.