Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Sport 20 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Nederland ontwaakt na zinderende ‘battle of the knotjes’: ‘Ajax was illegaal goed’

De Johan Cruijff Arena zinderde van start tot einde. Hier en daar zal er vast gevreesd zijn voor de tribunes van het stadion, na het incident in het stadion van NEC. Maar de Arena hield het, in tegenstelling tot de defensie van Borussia Dortmund. Ajax overklaste de grootmacht gisteravond in een magische wedstrijd met 4-0. En Nederland zindert mee.

In 7 van de 9 gespeelde wedstrijden dit seizoen, in de Eredivisie en de Champions League, hield Ajax de nul. Maar dit keer was het anders. Borussia Dortmund kwam op bezoek. En dat was nog niet het ergste, dat was Erling Haaland. Een 21-jarige superspits met Viking-achtige proporties. Hij had evengoed rugbyer kunnen zijn, of bokser, of kogelstoter. En daar dan heel goed in zijn. Maar hij werd goed in voetbal en scoorde in drie jaar tijd al 68 goals voor Borussia Dortmund in 67 wedstrijden.

Ajax heeft Haaland in de tang

De angst was gegrond, maar achteraf gezien valt angst altijd mee. Zo ook bij Haaland. Niet dat Haaland nou zo slecht speelde, maar de verdediging van Ajax stond als een huis. Herstel: fort. En het slot op de deur van het fort heet Remko Pasveer. Elke keer áls BVB en Haaland er waren, was daar ook Pasveer. Hij was de eerste keeper die drie schoten van Haaland wist tegen te houden in één Champions League-wedstrijd. „Geef die man een contract tot zijn vijftigste!”, jubelde commentator Sierd de Vos. Gelukkig voor Ajax is Pasveer al 38, dus hoeft er slechts een contractverlenging van twaalf jaar te komen.

 

Alles aan deze wedstrijd deed even terugdenken aan 2019, toen Ajax een achterstand tegen Real Madrid met 1-4 goedmaakte en bijna in de Champions League-finale terechtkwam. Al was het maar om de 1-0 van Tadic, die deed denken aan de 1-4 van Lasse Schöne in die wedstrijd. Maar Ajax liep ook als een trein. „Sinds Real Madrid uit, is dit absoluut de beste wedstrijd van Ajax”, stelde De Vos.

Haller topscorer Champions League

Met elke goal werd de extase groter. De 2-0 van Blind, de 3-0 van Antony en de 4-0 van Haller. Sebastien Haller. Vorig jaar per ongeluk niet ingeschreven in de Europa League, nu maker van zes doelpunten in drie Champions League-wedstrijden. Daarmee is hij topscorer in de Europese competitie, gevolgd door Mohamed Salah van Liverpool en Robert Lewandowski van Bayern München. Haller scoorde in deze Champions League al twee keer zoveel als Lionel Messi.

Ajax-trainer Erik ten Hag was dan ook tevreden na afloop. „Het elftal heeft fantastisch gespeeld. Alles klopte vanavond, ze hebben het fantastisch op het veld gebracht. Ze hebben in balbezit geweldig gespeeld, maar ook in het verdedigen en het drukzetten. We legden de tegenstander de wil op en speelden ontzettend veel kansen uit”, zei hij bij RTL.

https://www.youtube.com/watch?v=2trOVkMHCxs

RTL had overigens ook een topavond. Bijna 2 miljoen mensen zagen Borussia Dortmund klop krijgen. Daarmee versloeg de zender het NOS 20.00 uur Journaal (1,8 miljoen) en het Half Acht Nieuws op RTL4 (1,2 miljoen).

Overwintert Ajax in Champions League?

Hoe nu verder met Ajax? De club heeft alle drie de wedstrijden gewonnen en staat drie punten los van Borussia Dortmund en zes punten los van Sporting Lissabon. Daarmee is het zo goed als zeker van overwintering in de Champions League en dus deelname aan de knock-outfase. Man of the Match Daley Blind heeft er vertrouwen in: „Op dit niveau kunnen we tot grote hoogtes stijgen, individueel en als team.”

En ook de fans, die heel lekker wakker zijn geworden, zijn daar van overtuigd:

https://twitter.com/Perkenstrand/status/1450712753941921793

Na grote schrik bijna-ramp in voetbalstadion NEC: hoe nu verder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.