Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Sport 6 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Feyenoord-fans woedend op Franse politie: ‘We waren levend aas’

Waar er bij Feyenoord-supporters grote vreugde heerst over het behalen van de finale van de Conference League, is er bij sommige supporters ook woede en verontwaardiging. De fans die aanwezig waren bij de halve finale tegen Olympique Marseille hebben buiten de wedstrijd om geen al te fijne tijden beleefd.

In de fanzone, een bewaakt gebied waar Feyenoord-supporters naar de wedstrijd konden toeleven, was het opeens enorm noodweer. De fans die op de bussen richting het stadion stonden te wachten, konden geen kant op vanwege omheiningen. De bussen kwamen maar niet en de politie hield de fans in de fanzone.

Chaos voor Marseille-Feyenoord

Daarop brak onrust uit en braken Feyenoord-supporters door de afzetting om te schuilen in een nabijgelegen winkelcentrum. De politie probeerde de orde te herstellen en zette daarbij ook traangas in, tot woede van fans. „We moesten lang in de stromende regen wachten op bussen die maar niet kwamen. Koud en doorweekt zijn we uiteindelijk naar het stadion vervoerd”, zegt een fan.

En ook de begeleiding richting het stadion was volgens aanwezigen dramatisch. De politie zou supporters volgens een twitteraar „rechtstreeks naar de harde kern van Marseille” hebben geleid. Omdat er te weinig bussen waren, zijn veel Feyenoord-fans te voet naar het stadion gegaan. Soms dwars door de bossen om hooligans van Marseille te ontlopen. „We waren gewoon levend aas”, concludeert een Feyenoord-aanhanger.

Na de wedstrijd was de chaos niet minder compleet. De uitsupporters werden lang vastgehouden in het stadion, waar ze meer dan 2,5 uur moesten blijven zitten voordat ze weg mochten. „Het was echt bizar slecht geregeld”, twittert iemand. „Bij meeting point al met traangas schieten, totaal geen begeleiding en na de wedstrijd moet je op hoop van zegen maar gaan lopen. Ongehoord schandalig.” Ook de afvoer vanuit het stadion bleek niet al te best te zijn geregeld.

Misdragingen en geweld tussen fangroepen

Misschien wel mede door de chaos kwam het ook tot meerdere confrontaties tussen Feyenoord- en Marseillehooligans. De ‘fans’ van Marseille werden voor de wedstrijd gespot met machetes en andere wapens. Over en weer werd geroofd, geweld gebruikt en met vuurwerk, stenen en terrasmeubilair gegooid. Ook dook een filmpje op waarbij een Marseille-supporter in elkaar werd geschopt en geslagen door aanwezige Nederlanders, waarna hij voor dood werd achtergelaten in een plas.

De politie heeft voor zover bekend in ieder geval zeventien mensen aangehouden, onder wie drie Nederlanders. In de meeste gevallen ging het om geweldpleging tegen agenten. Daarnaast ook vanwege afsteken van vuurwerk en vernieling.

Marseille – Feyenoord in Twitter-tranen van geluk: ‘Poorten, hel, messen, alles!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Feyenoord-fans woedend op Franse politie: ‘We waren levend aas’
Sluiten