Erik Jonk
Erik Jonk Sport 4 jan 2022

Verwarring (en gejuich): Djokovic mag Australian Open spelen zonder bewijs van vaccinatie

Tennisser Novak Djokovic doet mee aan de Australian Open zonder dat hij hoeft te bewijzen dat hij is gevaccineerd tegen corona. Andere tennissers moeten dat bewijs wel overleggen. De vrijstelling levert meteen verwarring alom op. En ook instemmend gejuich op social media: „Zo hoort het!”

Wil de organisatie Djokovic koste wat het kost op de baan hebben omdat hij de nummer 1 van de wereld is? En omdat hij het grand slam-toernooi van Melbourne al negen keer won? Hoe dan ook maakte de tennisser vanmorgen via Instagram blij bekend dat hij een medische vrijstelling heeft gekregen om naar Australië te reizen. En de topsporter wenst ons gelijk een gelukkig 2022.

Djokovic weigert te zeggen of hij gevaccineerd is

De Serviër wilde de afgelopen maanden niet zeggen of hij gevaccineerd is tegen het coronavirus. Dat is zijn goed recht uiteraard, maar ook iets wat wel verplicht is voor deelnemers aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Djokovic zegt nu een zogeheten vrijstellingsvergunning te hebben gekregen om naar Down Under te vliegen. Daarmee kan hij, ook zonder vaccin, meedoen aan de Australian Open die op 17 januari begint. De 34-jarige tennisser gaat op jacht naar zijn 21ste grandslamtitel. Hij deelt met twintig titels nu het record met Roger Federer en Rafael Nadal.

Het mogen meedoen van Djokovic is meteen het sportgesprek van de dag.

Djokovic, die op de US Open van vorig jaar een lijnrechter een bal in haar gezicht sloeg (hij werd gediskwalificeerd), postte zijn foto op Instagram op het vliegveld. „Ik wens jullie allemaal gezondheid, liefde en al het geluk en hoop dat jullie liefde en respect tonen voor iedereen op deze prachtige planeet. Ik heb de afgelopen periode een geweldige tijd gehad met mijn geliefden en ik ga vandaag Down Under met een vrijstellingsvergunning. Laten we beginnen aan 2022!”

Twijfels over deelname Australian Open

De Serviër liet de afgelopen weken regelmatig weten te twijfelen of hij naar Melbourne zou gaan. Djokovic wilde keer op keer niet zeggen of hij gevaccineerd is tegen het coronavirus. Hij noemde dat een privékwestie. „Mensen gaan tegenwoordig te ver om dit soort vragen te stellen en iemand te beoordelen. Wat ik ook zeg: ja of nee of misschien: mensen zullen er hun voordeel mee doen”, aldus Djokovic in oktober. Zijn vader zei enkele weken later dat Djokovic „onder deze voorwaarden en met deze chantage” niet naar Melbourne zou gaan. „Natuurlijk wil hij spelen, want hij is een atleet. Maar niet onder deze omstandigheden. Ik zou het niet doen. En hij is mijn zoon, dus vul maar in.”

Djokovic stond al wel op de voorlopige deelnemerslijst die de organisatie van de Australian Open afgelopen maand presenteerde. Toernooidirecteur Craig Tiley zei toen dat de Serviër op dat moment geen medische vrijstelling had gekregen van de Australische autoriteiten. Enkele weken later heeft Djokovic die dus wel binnen.

Reacties op vrijstelling Djokovic

Op sociale mensen begrijpen mensen de vrijstelling niet. Zoals deze twitteraar.

Iemand schrijft ook: „Kijk eens aan. Djokovic heeft een vrijstelling weten te bedingen.” Een ander: „Schande. Die medische uitzondering is gekocht en bestaat alleen op papier. Djokovic heeft vanaf het begin van de pandemie laten zien hoe je je niet moet gedragen gedurende een pandemie. Eerst met z’n covid-toernooi en nu met z’n gekochte papiertje. Wat een engnek.” De twitteraar heeft geen enkel bewijs voor het de ‘omkoping’ natuurlijk, maar zijn gedachte over de vrijstelling is duidelijk.

Er zijn ook veel mensen die het helemaal prima vinden dat voor Djokovic een uitzondering wordt gemaakt. Zij vinden vooral dat er helemaal geen vaccinatieplicht op het tennistoernooi van Australië zou moeten zijn.

OMT: ‘Mogelijk eind januari ruimte voor meer versoepelingen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verwarring (en gejuich): Djokovic mag Australian Open spelen zonder bewijs van vaccinatie
Sluiten