Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Sport 27 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom is het wereldnieuws dat profvoetballer Joshua Cavallo uit de kast is gekomen?

Vandaag maakte de Australische profvoetballer Joshua Cavallo bekend dat hij homoseksueel is. Hiermee is hij een van de weinige voetballers op het hoogste niveau bij de mannen die hier openlijk voor uit durft te komen. Via een video op zijn Instagram Story komt hij voor heel de wereld uit de kast, maar waarom is dit anno 2021 nog steeds wereldnieuws?

„Hallo iedereen, ik moet iets persoonlijks met jullie delen. Ik ben profvoetballer én homoseksueel.” Zo begint Cavallo zijn verhaal. „Ik was zo moe van presteren op het hoogste niveau én er een dubbelleven op nahouden”, vertelt de 21-jarige voetballer. „Het is slopend, iets waarvan ik hoop dat niemand het mee hoeft te maken.”

Zijn woorden zijn vandaag overal ter wereld te lezen. Hoe komt dat? Twee deskundigen leggen het aan Metro uit: er heerst nog te veel angst.

„Angst wordt er met de paplepel in gegoten”, legt Karin Blankenstein, voorzitter van John Blankenstein Foundation, uit. De Nederlandse stichting zet zich in voor sociale acceptatie van LHBTIQ+-mensen in de topsport. Cavallo bevestigt dat in zijn video: „Ik was bang dat mensen anders over me zouden gaan denken.” Hij vreesde de beledigingen en de grappen. „Er zijn allerlei angstbeelden”, gaat Blankenstein verder. „De afwijzing, de negatieve geluiden en de berichten die vanuit de media de wereld in worden gegooid.”

Joshua Cavallo uit de kast

Op dit moment is er in Nederland dan ook geen een voetballer actief die openlijk homo is. Afgelopen zomer vertelde een anonieme Eredivisie-speler in de NOS-Podcast De Schaduwspits dat hij niet uit de kast durfde te komen, uit angst dat het zijn carrière zou schaden. Blankenstein noemt dit „in en in triest”. „Het gaat om zijn prestatie op het veld, en verder hebben wij niets met iemands privéleven te maken.”

Maar het gebeurt vaker. In de zomer van 2021 liet een speler uit de Premier League weten dat hij op mannen valt, maar liever anoniem blijft. De eerste voetballer ooit die uit de kwast kwam, was Justin Fashuna. In 1990 kwam hij, niet geheel vrijwillig, als eerste profvoetballer uit de kast als homoseksueel. Acht jaar later beroofde hij zichzelf van het leven. Volgens Nathan Kosmina, directeur van van Adelaide United is de coming-out van Cavallo dan ook „een historisch moment voor het het hele Australische voetbal”.

Een golf van homoseksuele voetballers

En misschien ook wel voor de rest van de voetbalwereld. Dat denkt Jan Pieter de Lugt, voorzitter van Pride and Sports in ieder geval, want volgens hem hebben Nederlandse profvoetballers „geen excuus meer”. „Alle argumenten waarom je het niet zou doen, die blijken toch minder sterk te zijn dan de mentale kracht van diegene die nu uit de kast is gekomen. Hij kiest voor zichzelf.”

De voorzitter van het platform dat zich inzet voor de zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+-atleten in de sport, verwacht dan ook dat er dit jaar „misschien wel een golf van mensen uit de topsport uit de kast zal komen”. Net zoals politicus Henk Krol eerder dit jaar voorspelde.

Vooruitgang in de topsportwereld

De Lugt en Blankenstein zien beiden vooruitgang wat betreft homoseksualiteit in de topsportwereld, maar er zijn nog wat extra zetjes nodig. De Lugt: „We zien dat er mooie praatjes worden verkocht en prachtige manifesten worden getekend, en daar ben ik niet op tegen, maar onze gemeenschap merkt daar nog niks van.”

Ook volgens Blankenstein is er meer nodig: er moet meer worden gefocust op de positieve ontwikkelingen in plaats van de angst eromheen. „Er moet vanuit de omgeving veel positiever op worden reageert, vanuit clubs en vanuit medespelers.” Ook vanuit de media, benadrukt ze. „Pak de positieve dingen eens op.”

Steun voor Koevermans die wijkt voor fans Feyenoord: ‘Wie dit goedkeurt, is af’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.