Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Grapperhaus veroordeelt bedreigingen richting Feyenoord-bestuurder: ‘Zwaar crimineel gedrag’

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus heeft geen goed woord over voor de mensen die Feyenoord-bestuurder Mark Koevermans bedreigden. Hij noemt de bedreigingen richting hem „niet alleen schandalig, maar ook zwaar crimineel gedrag”. Koevermans stapte vandaag op na een reeks bedreigingen. Grapperhaus wil een stevige aanpak van mensen die zich daaraan schuldig maken, „langs strafrechtelijke kant”, maar zegt nog niet wat hij precies wil.

Op sociale media kwam vandaag veel steun voor Koevermans, die wijkt voor supporters uit de harde kern van Feyenoord. Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen van de KNVB vindt het dieptreurig dat hij opstapt. Ze heeft vandaag contact opgenomen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en is blij dat de overheid net als de voetbalbond op stevige maatregelen zint.

https://twitter.com/Frekie/status/1453267768455876612

Grapperhaus: ‘Kleine groep misdadigers’

„Dit is een kleine groep misdadigers, en dat zijn het, die denken dat ze op deze manier hun wil aan de samenleving kunnen opleggen. Dat gaan we niet goedkeuren”, zegt de demissioniar minister. Hij vindt het ook „ongelooflijk laf dat je dat op een individu richt”.

Grapperhaus zegt hier flink achteraan te zullen gaan. „U mag van mij aannemen dat als ik zeg, er is een grens over, dat we hier flink achteraan gaan.” Als voorbeeld noemt hij de avondklokrellen eerder dit jaar. Daartegen was volgens hem een lik-op-stukbeleid, waarbij mensen die bij legitieme demonstraties zwaar geweld gebruikten, meteen stevig werden aangepakt. „Dat gaan we hier ook doen.”

Bedreigde Feyenoord-bestuurder

Vanochtend, na het bericht dat Koevermans per 1 december vertrekt bij de Rotterdamse club, belde Grapperhaus met Feyenoord en de KNVB. Hij vertelde hen dat hij met ze meeleeft en achter ze staat. „Ik vind dit voor hem persoonlijk enorm verdrietig en ik denk dat het voor de club een grote tegenslag is.”

Binnenkort is er regulier overleg van het ministerie van Justitie en Veiligheid met de KNVB. Volgens een woordvoerster van het departement staat dit onderwerp hoog op de agenda, maar wordt er al langer gesproken over de verharding in de voetbalwereld.

Bomvolle schuur in Je Huis Op Orde, tv-team SBS6 ‘in shock’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.