Redactie Metro
Redactie Metro Sport 25 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Juichende Van Vleuten dacht dat ze goud won in wegwedstrijd, maar bleek tweede

Wielrenster Annemiek van Vleuten dacht dat ze vandaag goud had gewonnen bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen. Van Vleuten kwam al juichend over de finish, maar wist niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer voor haar reed en goud al had veroverd.

De 38-jarige wielrenster passeerde solo de streep. Ze gooide haar handen in de lucht en vierde vervolgens een feestje. Pas daarna kwam ze erachter dat het olympisch goud niet naar haar zou gaan.

Gebrek aan communicatie

„Ik wist het niet, ik zat blijkbaar fout”, aldus Van Vleuten. Ze verklaarde dat ze door een gebrek aan communicatie niet te horen had gekregen dat Kiesenhofer eerder over de finish kwam. „Ik heb gemengde gevoelens”, vervolgde Van Vleuten. „Ik ben trots op deze medaille, want die had ik nog niet. Deze zilveren medaille heeft een gouden randje, maar we gingen voor goud en dat is niet gelukt.” Toch zegt Van Vleuten tevreden te zijn met haar prestatie: „Ik heb een goede race gereden.”

Anna van der Breggen, die vijf jaar geleden olympisch goud won en nu als vijftiende eindigde, legde bij de NOS uit waar het mis was gegaan. “Dit is eigenlijk de enige wedstrijd waar we zonder communicatie, zonder oortjes, rijden. We pakten wat rensters terug en voor ons idee reden we voor de winst. Maar dat was dus niet zo”, zei ze. „Aan meerdere kanten was het verwarrend. We kunnen naar de ploegwagen voor de informatie en dat gebeurt ook. Maar in de finale doe je dat niet meer.”

Goud voor Kiesenhofer kwam als verrassing

De zege van Kiesenhofer kwam voor iedereen als een verrassing, ook voor Van der Breggen. „Ik ken haar eigenlijk niet. Dat hebben we wel onderschat, maar in hoeverre kun je het fout doen als je iemand niet kent? Het is een mooie zilveren medaille voor Annemiek. Ik denk dat ze ervan zal gaan genieten, maar het is natuurlijk best wel zuur. Het resultaat is gewoon jammer, daar baal ik van.”

Olympische carrière Zonderland afgelopen: ‘Het is mooi geweest’

Van der Poel nam late vlucht naar Tokio: ‘Gevangenis niet aan mij besteed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.