Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Sport 14 jun 2021

Oranjefan gaat viraal na wereldgoal Yarmolenko: ‘Ontroerend’

Een moment dat misschien door veel voetbalfans gemist is, gaat momenteel viraal op social media. Het gaat om een fragment uit de wedstrijd Nederland-Oekraïne, met een Nederlandse en Oekraïense fan in de hoofdrol.

Nederland kwam op een comfortabele 2-0 voorsprong tijdens haar openingswedstrijd op het EK. Comfortabel bleef het echter niet. In een paar minuten tijd maakten de Oekraïners er 2-2 van. De eerste goal viel echter niks op af te dingen.

Goal Yarmolenko

Aanvoerder Andriy Yarmolenko kwam vanaf de rechterflank naar binnen, kreeg te veel ruimte, en roste de bal van grote afstand in de kruising, buiten bereik van de graaiende vingertoppen van Oranje-doelman Maarten Stekelenburg.

De wereldgoal kon door velen gewaardeerd worden, waaronder zelfs Nederlandse fans. Dat bleek uit de reactie van een fan in het stadion. Een juichende en springende Oekraïner op de tribune wordt vlak na het doelpunt in beeld genomen. Dat hij wat bier verspilt kan hem niet schelen.

Verbroederend gebaar

De man in het geel wordt omgeven door beteuterde Oranjefans, maar één Nederlander is sportief. Hij loopt naar de Oekraïense fan toe, steek zijn duim op en geeft hem daarna een hand, complimenterend en feliciterend met de goal van zijn aanvoerder. De uitbundige man geeft de Nederlander een knuffel.

Het verbroederende gebaar werd door velen die baalden van de goal of in pure verwondering achterbleven, gemist. Maar het internet smult er inmiddels van. „Mijn hoogtepunt van het toernooi tot dusver”, noemt de Amerikaanse schrijver en stemacteur Scott Innes het.

Nederlandse fan ontroert

Ook op veel grote voetbal- en sportplatformen krijgt het gebaar van de fan alle lof. En op Twitter zijn de mensen lyrisch. „Een klein gebaar. Een groots gebaar. Ontroerend”, noemt Lucie het. Een Poolse voetbalfan geniet van het respect. „Bij zulke evenementen moet de bal verbinden, niet verdelen. En hoe fijn is het om weer blije fans in het stadion te zien!”

Voor velen is de Nederlander een voorbeeld. „We zouden allemaal moeten leren zo te leven”, zegt Melvin. Massaal klinkt het vooral dat „dit is hoe voetbal hoort te zijn”. En misschien komt het ook een beetje door de schitterende pegel van Yarmolenko. „Zijn meesterwerk werd zelfs door de Nederlandse fans gewaardeerd”, constateert een Oekraïner.

Twitter smult van iconische blik Maxima naar Willem-Alexander tijdens EK

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oranjefan gaat viraal na wereldgoal Yarmolenko: ‘Ontroerend’
Sluiten