Metro en ANP
Metro en ANP Sport 20 jul 2020

Toch een dikke streep door marathon Rotterdam 2020

De marathon van Rotterdam gaat dit jaar helemaal niet door. De 17.000 startbewijzen voor de marathon blijven geldig voor 11 april 2021. Ook in Eindhoven wordt in 2020 niet door de stad ‘gehold’.

De jubileumeditie (40e keer) van het hardloopevenement was door de coronacrisis al in een eerder stadium verplaatst van 5 april naar 25 oktober, maar ook die datum komt niet uit.

De beperkende maatregelen vanwege het virus maken het voor de organisatie onmogelijk de wedstrijd over 42,195 kilometer op de „grootse wijze die traditioneel past bij de mooiste marathon” op die dag te houden. De wedstrijd is nu verplaatst naar 11 april 2021.

Geen grote massa mensen

„Het is een bittere pil voor iedereen die zich zo had verheugd op onze jubileummarathon”, zegt wedstrijdleider Mario Kadiks. „Maar het is buitengewoon moeilijk om een grote massa mensen met de nu geldende protocollen te beheersen. Denk alleen al aan de ‘1,5-meterregel’. En de volksgezondheid staat te allen tijde voorop. Daarbij is ook van belang dat wij de deelnemers duidelijkheid willen geven. Wij richten ons nu op 11 april 2021. Dat is de nieuwe stip aan de horizon.”

Op deze foto zie je lopers gaan over de Erasmusbrug tijdens de NN marathon van Rotterdam.
Het prachtige plaatje van marathonlopers op de Erasmusbrug moeten we dit jaar missen. foto: ANP / Robin Utrecht

De organisatie heeft geen moment overwogen de marathon in een afgeslankte vorm te houden. „Die zou geen schim meer zijn van het loopfeest dat wij voor ogen hebben’’, zegt Kadiks, sinds 1985 als organisator betrokken bij het grootste eendaagse evenement van Nederland. „We hebben niet voor niets de reputatie van ‘de mooiste’, dat willen we absoluut zo houden. De grandeur moet blijven.”

Afgelasten marathon ‘teleurstellend besluit’

Hij benadrukt dat het ook voor de stad Rotterdam een teleurstellend besluit is. „De marathon en Rotterdam, dat was liefde op het eerste gezicht en die verliefdheid is er nog steeds. Onze marathon is cultureel erfgoed. Je voelt de trots bij de mensen. De betrokkenheid is enorm.”

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten dat hij het jammer vindt voor de deelnemers, de stad en de toeschouwers, maar hij is het volledig eens met de organisatie. „De marathon van Rotterdam is een begrip bij topsporters en recreatieve sporters wereldwijd. Iedere loper droomt over het mooiste parcours met de finish op de Coolsingel, toegejuicht door een menigte. Helaas blijft het bij dromen dit jaar.”

Ook geen marathon in Eindhoven

Ook de marathon van Eindhoven slaat een jaar over, in navolging van die van Rotterdam. De organisatie heeft de 37e editie verplaatst van 11 oktober van dit jaar naar 10 oktober 2021.

„Erg spijtig deze afgelasting, maar ook de enige juiste beslissing”, zegt Edgar de Veer, sinds 2009 organisator van het Brabantse hardloopevenement. „Het is onder de huidige omstandigheden niet realistisch het marathonweekeinde zowel feestelijk als veilig te laten verlopen. Wij zijn tot het besluit gekomen in nauw overleg met de gemeente Eindhoven.”

Lees ook: Koppel loopt marathon op balkon tijdens lockdown in Dubai

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Toch een dikke streep door marathon Rotterdam 2020
Sluiten