Redactie Metro
Redactie Metro Sport 25 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Rutte: Fluisteren in stadions, niét schreeuwen, ‘of gebruik toeters’

Spreekkoren mogen straks niet in stadions, schreeuwen ook niet. Fluisteren wel, maar dat lijkt bijna een mission impossible. Toch moet het, zegt Rutte. De burgemeester van Eindhoven denkt er het zijne van. „We hebben geen juichpolitie.”

Als mensen straks in de voetbalstadions zich niet beperken tot fluisteren, dan is er een probleem, zegt premier Mark Rutte. „Even simpel gezegd: dan hebben we echt een probleem. Dan gaat het dus niet. We gaan het bekijken”, zei Rutte tijdens het coronadebat tegen SP-Kamerlid Lilian Marijnissen. Zij kan zich als Feyenoord-fan niet voorstellen dat er in de Kuip na een doelpunt wordt gefluisterd.

Op Twitter worden creatieve oplossingen aangedragen.

Niet schreeuwen

Er kan volgens Rutte in stadions worden voldaan aan allerlei hygiënemaatregelen en meerdere uitgangen, van alles. „Als het allemaal kan, dan kan het. Maar je kan niet schreeuwen. Dat is echt onverstandig.”

Gaat dat wel gebeuren, dan waarschuwt de premier dat er dan twee opties zijn: „of we doen het niet en laten de stadions leeg en we doen wedstrijden zonder publiek óf we zeggen het kan wel en dan heb je dit nadeel”.

Rutte zei vertrouwen te hebben in de creativiteit van de KNVB en de voetbalclubs. „Geef iedereen van die lawaaimakende toeters. Maar feit is dat, en daar zijn strakke adviezen over, zingen en schreeuwen echt grote risico’s met zich meebrengen. Met schreeuwen is 1,5 meter afstand echt te weinig, dan verspreidt het virus zich sneller.” Daarvan zijn volgens hem al vele voorbeelden bekend.

Lees hier over hoe voetbalshirtverzamelaar Arjan zijn FC Groningen heeft gesteund

Eindhoven

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, die medio juni nog in een controversiële poster was gefotoshopt door de LPF,  gaat het PSV-stadion in elk geval niet ontruimen als mensen geen 1,5 meter afstand houden, gaan juichen of spreekkoren aanheffen. „Dat wordt burgeroorlog”, zei hij vanochtend op NPO1 radio.

„We hebben geen juichpolitie. Dat is buitengewoon moeilijk. En we gaan geen wedstrijd stoppen als de emoties hoog oplopen met 15.000 tot 20.000 mensen in een afgesloten ruimte”, zei de burgemeester. Halverwege juli hoopt Jorritsma meer duidelijkheid te hebben over hoe voetbalwedstrijden bij PSV met publiek gaan verlopen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte: Fluisteren in stadions, niét schreeuwen, ‘of gebruik toeters’
Sluiten