Metro
Metro Sport 23 jun 2020 / 16:00 uur

Ook Djokovic besmet na zijn tennistoernooi slash ‘topless feestje’

Tennisser Novak Djokovic is besmet met het coronavirus. Drie dagen geleden feestte hij er nog op los, en met hem vele anderen die naar de hoofdstad van Servië waren afgereisd om naar tennis te kijken en/of te feesten en/of te demonstreren.

De afgelopen dagen waren alle tennisballen gericht op de nummer 1 van de wereld, nadat meerdere mensen die deelnamen aan ‘zijn tennistoernooi’ besmet zijn geraakt met het coronavirus. En nu is ook Djokovic zelf de sigaar.

Positief

„Op het moment dat we arriveerden in Belgrado zijn we direct getest. Mijn test was positief, net als die van mijn partner Jelena. De tests van de kinderen waren negatief”, zegt Djokovic (33) in de verklaring. De 17-voudig grandslamkampioen deed onlangs mee aan de zogenoemde Adria Tour, een demonstratie-evenement dat op zijn initiatief in Belgrado (Servië) en Zadar (Kroatië) plaatsvond. Het toernooi is inmiddels afgelast.

Djokovic wilde met zijn demonstratietoernooi „aandacht en fondsen voor goede doelen” genereren, maar de focus is vooral op corona en het tennisfeestje van Djokovic komen te liggen. Gisteren werd al bekend dat tennissers Grigor Dimitrov, Borna Coric en Viktor Troicki positief hadden getest. Ook de coach van Dimitrov en de conditietrainer van Djokovic melden inmiddels een positieve test. Via een bericht op sociale media vroeg de organisatie zondag al iedereen die zich „binnen 10 meter van Dimitrov” heeft begeven, twee weken in quarantaine te gaan. „We waren niet zo gedisciplineerd als we moesten zijn”, bekende Georgi Stoimenov, de manager van Grigor Dimitrov, vandaag.

 

Waar is dat feestje?

De beelden van het toernooi hebben tot verontwaardiging in en buiten de tenniswereld geleid. Wegens versoepelde maatregelen in Servië en Kroatië zaten de tribunes vol en de spelers schudden elkaar de hand en omhelsden elkaar zelfs. „Volledig fysiek contact, geen mondkapjes voor de spelers en zelfs de fans dragen geen mondkapjes. Ik snap er niks van”, zei 18-voudig grandslamkampioene Chris Evert.

Een uitgelekte video van een feestje na afloop, waarin te zien is hoe spelers al dansend feest vierden, versterkte het beeld van tennismiljonairs die zich nergens iets van aantrekken. Djokovic danste zonder shirt en deed de limbo, zo is te zien op beelden die de wereld nu rondgaan, en ging het podium op. Voor een duetje met de pianist.

Hij ging ook nog even op de foto met twee van z’n tennismatties.

Verklaring

Het zal voelen als een flinke anticlimax voor de tennisser. „We organiseerden het toernooi op het moment dat het virus was gaan liggen en we geloofden dat de omstandigheden om het evenement te organiseren in orde waren”, valt er te lezen in de verklaring. „Helaas is het virus nog steeds aanwezig en moeten we leren om ermee om te gaan.” Djokovic biedt zijn excuses aan aan iedereen die geïnfecteerd is geraakt met het virus. „Alles wat we de afgelopen maand hebben gedaan, hebben we met ons hart gedaan en met de beste intenties. Het was bedoeld om mensen samen te krijgen en voor solidariteit te zorgen.” Hij blijft veertien dagen in quarantaine en laat zich over vijf dagen opnieuw testen.

Behalve zijn gezondheid, schaadt het ook z’n imago. „Belachelijke beslissing om door te gaan met de demowedstrijden. Maar dit is wat er gebeurt als je alle protocollen negeert. Dit is geen grap”, schreef tennisser Kyrgios op social media. Later voegde hij eraan toe: „Ik wens de spelers die het virus hebben het beste. Maar noem mijn acties niet meer onverantwoord of dom. Dit spant de kroon.”

Ook Andy Murray uitte kritiek, al koos hij voor andere bewoordingen. „Wat daar is gebeurd, maakt geen goede indruk. Ik hoop dat we daarvan leren, want uiteindelijk komt de ATP tour niet terug als we elke week problemen hebben en de spelers doen wat ze willen”, zei de Schot in The Times.

Wijze les

ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi hoopt dat de demonstratiewedstrijden een les zijn geweest voor de ATP tour. „Het is een beetje alsof je je kinderen vertelt een helm te dragen als ze leren fietsen. Ze zeggen ‘nee, nee, nee’, en als ze dan vallen dragen ze een helm”, zegt Gaudenzi in The New York Times.

Vanwege de versoepelingen in Servië gaat ook Exit daar gewoon door, het voornamelijk elektronische muziek festival waar jaarlijks honderden Nederlanders naar afreizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook Djokovic besmet na zijn tennistoernooi slash ‘topless feestje’
Sluiten