Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 7 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Niet vliegen of lopen, maar liften: mieren blijken auto’s te gebruiken om zich te verplaatsen

Lopen, vliegen of zelfs zwemmen. Insecten kunnen zich op allerlei manieren verplaatsen. Maar mieren blijken wel heel inventief te zijn als het op zichzelf verplaatsen aankomt. Ze liften namelijk gewoon mee in de auto. 

Als mieren op zoek gaan naar nieuwe plekken om te koloniseren, dan gaat de hele kolonie, inclusief de koningin, mee. Zich in zulke grote getale tegelijk verplaatsen is een behoorlijke onderneming voor deze kleine insecten, maar daar hebben ze iets op gevonden. Mieren blijken namelijk mee te liften op auto’s, ontdekte onderzoeker Scotty Yang.

Auto’s bedekt met mieren

Yang publiceerde onlangs een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Ecological Entomology over dit opmerkelijke gedrag. „Op social media zagen we berichten van mensen voorbijkomen die verbaasd waren omdat hun auto’s bedekt waren met mieren. Hoewel we medelijden met ze hadden, wilden we ook onderzoeken of deze gebeurtenissen iets met elkaar gemeen hadden.

Yang begon daarom een onderzoek, waarbij social media-berichten van mensen uit heel Taiwan werden gebruikt. In totaal werden er tussen 2017 en 2023 negen verschillende mierensoorten onderzocht, die stiekem op auto’s waren meegelift naar andere delen van het land. Daarnaast analyseerde Yangs studie verschillende factoren die mogelijk een rol spelen bij deze bijzondere vorm van migratie, zoals het weer, hoeveel mieren er meegingen, het type auto en de locatie. 

Liftende mieren moeten vier dingen kunnen

Uit het onderzoek blijkt dat mieren die meeliften op auto’s vier dingen moeten kunnen. Ze moeten de auto kunnen beklimmen en zich kunnen vastklampen, ze moeten bestand zijn tegen de temperatuur van de auto en ze moeten kolonisatiegedrag vertonen. 

De resultaten van het het onderzoek zijn opmerkelijk, want een auto is niet de meest geschikte plek voor mieren. Er is geen voedsel te vinden en ook een nest bouwen is er lastig. Daarom werd eerder gedacht dat mieren zich vooral verspreiden via land- en tuinbouwtransport. 

Invasieve soorten

Hoewel de uitkomsten van het onderzoek opmerkelijk en grappig zijn, is er ook een serieuze boodschap. Zeven van de negen onderzochte mierensoorten bleken namelijk invasieve soorten te zijn in de gebieden waar ze werden gevonden. Dat zijn soorten die voor de inheemse planten en dieren een bedreiging kunnen vormen. 

Volgens Yang is het dan ook belangrijk om deze soorten en hun verspreidingspatronen goed in de gaten te houden. Hij heeft daarom ook al plannen voor een vervolgstudie in de Amerikaanse staat Virginia. Daar hebben zich namelijk twee invasieve mierensoorten gevestigd: de rode vuurmier en de Argentijnse mier. Yang hoopt dat hij door nog meer onderzoek te doen de verspreiding van liftende mieren en de impact van invasieve soorten op inheemse ecosystemen beter te kunnen begrijpen en te kunnen beperken. 

Grote blijdschap in de kleedkamer, Nederlands elftal gaat los op Viva Hollandia

Rohan werd als gevolg van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst: ‘Leven zit niet eens in de wachtstand, maar gaat achteruit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties