Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Opvallend 10 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Jan Smit haalt uit naar zijn geboortedorp: ‘Vergiftigd door jaloezie en domheid’

De clubavond van FC Volendam ging er gisteravond niet zo gezellig aan toe. Hoe voorzitter Jan Smit zijn geboortedorp eerst nog het achtste wereldwonder noemde, noemde hij het even later een dorp „vergiftigd door jaloezie, domheid, ophitsing en rancune.”

„Ze verspreiden leugens en steken lachend een dolk in een rug. Wij zijn hier om de waarheid te vertellen.” Over wie hij het precies had, zei Smit niet tijdens de clubavond.

https://twitter.com/ESPNnl/status/1633898175718146071?s=20

Onrust achter de schermen bij FC Volendam

Sinds 1 juli vorig jaar is Smit voorzitter van de voetbalclub FC Volendam en volgde hiermee Piet Kemper op. Volendam promoveerde vorig seizoen na dertien jaar met trainer Wim Jonk naar de Eredivisie en is nu de trotse nummer 14 van Nederland. Maar toch klinkt er kritiek op Jonk, technisch directeur Jasper van Leeuwen en directeur voetbalontwikkeling Ruben Jongkind, die zich samen met enkele vertrouwelingen ‘Team Jonk’ noemen. Ze zouden de club overnemen, teveel geld uitgeven en de jeugdopleiding onvoldoende laten functioneren.

De raad van commissarissen (rvc) wilde onlangs nog de contracten van de drie heren per 1 april opzeggen. Smit voelde zich naar eigen zeggen „genaaid” en reageerde afgelopen dinsdag met de boodschap dat de verbintenissen van Jonk, zijn stafleden en directie tot 2026 worden verlengd. Nog dezelfde avond zaten het bestuur en de rvc ruim vier uur aan tafel. Dat gesprek leverde een tijdelijke wapenstilstand in de machtsstrijd op.

Maar van die wapenstilstand was tijdens de clubavond weinig te merken. Het is dan ook zeer de vraag of het nog goedkomt tussen Jonk en de rvc. „Jullie wilden onze contracten niet verlengen, Jaap”, aldus de trainer gisteravond. „Terwijl het eindelijk weer goed gaat met de club. Het stadion zit weer vol en kinderen dragen oranje shirts. Volgens jou is het ook een gepasseerd station dat Keje Molenaar in het bestuur komt. Maar dat is het voor ons niet hoor.”

https://twitter.com/milanvandongen/status/1633926084289871874?s=20

Jan Smit staat garant voor miljoenen tekort

Ook de begroting was een onderwerp van discussie tijdens de clubavond. FC Volendam heeft namelijk een tekort van 1,2 miljoen euro op een begroting van ruim 9 miljoen euro. „Maar dat kan bijna 2 miljoen euro worden”, riep rvc-voorzitter Jaap Veerman plotseling vanuit de zaal. „Wat als we in de Eredivisie blijven, dan moeten we bonussen uitkeren.”

„Dit vind ik zo laag van je Jaap”, reageerde Smit direct. „We hebben dinsdag vier uur gepraat en jullie van de rvc hebben alles goedgekeurd. Daarna hebben we een vredespijp gerookt en nu begin je zo. Ik zeg het liever niet, maar ik sta persoonlijk garant voor een tekort van 1,2 miljoen euro.”

Goede reacties op toespraak Jan Smit

Op de woorden van Smit over Volendam komen veel goede reacties. „2-0 voor Jan Smit. Duidelijke taal. Wat mag FC Volendam blij zijn met Jan in de directie. Blijf vechten voor deze mooie club Jan”, schrijft één persoon op Twitter. „Mooie en duidelijke taal van Jan Smit. Doel voor ogen en gaan. Mooi om te zien”, twittert een ander.

https://twitter.com/wimvanmeerveld/status/1633914212584939520

https://twitter.com/JohnnyBielek/status/1633915606964609027

https://twitter.com/IlonaMeijer3/status/1633943640560082944?s=20

https://twitter.com/RickSteinmeier/status/1633951922947346433?s=20

https://twitter.com/NlPjotr/status/1634005613536575488?s=20

De gemeente Volendam en burgemeester Lieke Sievers gaan echter niet reageren op de felle uitlatingen Smit. Dat laat een woordvoerder van de gemeente vrijdag desgevraagd weten.

Koning Willem-Alexander over bedreigingen Amalia: ‘Opgeven is geen optie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.