Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 19 jun 2021

We hebben een tekort aan gas en dat zorgt voor extreem hoge prijzen

De prijs van gas stijgt net als die van olie sterk. Aardgas is in dertien jaar niet zo hoog geweest op de Nederlandse gasbeurs als gisteren. Sinds het begin van dit jaar stegen de prijzen al met de de helft.

De oorzaak van de stijging is de koude winter, die ook nog eens langer dan normaal duurde. Gasopslagen in Europa raakten daardoor leeg. Ook de stijgende prijs van CO2-uitstootrechten zorgt ervoor dat de gasprijs omhooggaat.

Minder gas geleverd

Niet alleen het verbruik is hoger, er wordt ook een stuk minder gas geleverd. Met name uit Noorwegen en Rusland komt er momenteel weinig gas, waardoor de gasprijs voorlopig nog hoog zal blijven.

Veel handelaren houden rekening met een nog verder oplopende prijs. Vrijdag was die 29,40 euro per megawattuur gas, maar een prijs boven de 30 euro lijkt een kwestie van tijd. Bovendien zou er komende winter opnieuw een gastekort kunnen ontstaan. Nu moeten sommige energiebedrijven al naar kolen overstappen om te zorgen voor genoeg stroom. En dat heeft weer slechte gevolgen voor de groene ambities van Europa.

Nord Stream 2 als oplossing

Handelaren kijken nu naar de omstreden Nord Stream 2 gasverbinding tussen Rusland en Duitsland als mogelijke oplossing voor het gastekort. De bouw van die pijpleiding moet dit jaar worden afgerond. Mogelijk zou de pijpleiding zelfs al voor de winter in werking kunnen worden gesteld, al is dat nog verre van zeker.

Hugo de Jonge: ‘Reëel scenario dat oplevingen zullen plaatsvinden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We hebben een tekort aan gas en dat zorgt voor extreem hoge prijzen
Sluiten