Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 30 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Weer uitbraak vogelgriep op groot bedrijf: 107.000 kippen geruimd

Vandaag ruimt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 107.000 kippen wegens een vogelgriep-besmetting op een groot pluimveebedrijf in Grootschermer, in de gemeente Alkmaar.

Landbouwminister Carola Schouten meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat het om „een vleeskuikenbedrijf met drie stallen gaat: twee stallen met 40.000 dieren en een stal met 27.000 dieren”. Ze schrijft dat dieren in een stal verschijnselen vertoonden van de vogelgriep. Na een afgenomen monster bleek dat er inderdaad sprake was van besmetting. Uit voorzorg worden nu alle dieren van het bedrijf geruimd.

Verspreiding voorkomen

Er is nog een andere kippenboer in de buurt van het besmette bedrijf. Daar zitten 18.700 vleeskuikens. Daar wordt echter niet preventief geruimd, meldt de minister. Volgens haar is dit „verantwoord”, omdat er in een straal van 10 kilometer „geen ander commercieel pluimveebedrijf” is gevestigd „waarheen verspreiding zou kunnen optreden”.

Wel krijgen alle commerciële pluimveehouders een ophokplicht. Zij moeten alle kippen voorlopig binnenhouden om verspreiding van het virus te beperken. De ophokplicht werd eerder deze week al aangekondigd, toen er op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde ook een besmetting met vogelgriep werd vastgesteld.

Het virus is bij vogels te herkennen aan duidelijke balans- en bewegingsproblemen. Het vermenigvuldigt zich namelijk in de hersenen. Besmette vogels zullen veel met hun kop draaien, niet kunnen vliegen, constant rondjes lopen of omvallen. Het is verstandig om een mogelijk besmette vogel niet aan te raken en ook je hond uit de buurt te houden.

Vogelgriep maakt opmars

De vogelgriep komt steeds vaker voor. In 2005 kwam het voor het eerst ons land binnen, maar leek toen van tijdelijke aard. In de afgelopen jaren is het aantal vogelgriepbesmettingen echter ernstig toegenomen en in het afgelopen jaar was er geen enkel moment dat het virus niet aanwezig was in Europa. Dat meldt hoogleraar vergelijkende pathologie Thijs Kuiken deze week aan RTL. Sterker nog: het virus lijkt zich aan te passen en treft steeds vaker vogels die eerst geen gevaar liepen. Zoals bijvoorbeeld kanoetstrandlopers, waarvan er vorig jaar 3000 aan het virus overleden in Duitsland.

Experts maken zich zorgen om het groeiende aantal besmettingen en geluiden uit het buitenland. In Rusland en China heeft de vogelgriep zich al zo gemuteerd dat het ook mensen besmet. Dat is niet gek, want de meeste griepvirussen beginnen als vogelvirus. Zo ook de Spaanse griep, dat begin twintigste eeuw wereldwijd voor veel doden zorgde. „We hebben ons prioriteiten niet op orde als we ons blijven blindstaren op (discussies over) de coronamaatregelen“, schrijft Esther Ouwehand, voorzitter van Partij voor de Dieren, hierover op Twitter. Virologen waarschuwen voor een mogelijke nieuwe pandemie als de vogelgriep op deze manier blijft doorzetten.

Bij 1 op de 5 ziekenhuispatiënten worden er fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weer uitbraak vogelgriep op groot bedrijf: 107.000 kippen geruimd
Sluiten