Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Langste limousine ter wereld breekt na restauratie eigen record en is nóg langer

De langste auto ter wereld is nóg langer dan hij al was. Het meterslange voertuig kreeg er nog eens vier centimeter bij, nadat het gerestaureerd werd.

De limousine, die sinds de jaren negentig in het Guinness Book of Records wordt beschreven als de langste auto ter wereld, is maar liefst 30,5 meter lang. Of eigenlijk: wás 30,5 meter lang, want na een restauratie is het voertuig langer dan ooit, namelijk 30,538 meter.

De limousine werd in 1990 gebouwd door de beroemde autotuner Jay Ohrberg, zo meldt de website Motor1. Het voertuig is gebaseerd op de klassieke Cadillac Eldorado uit 1976 en kreeg de naam ‘The American Dream’.

Twee bestuurders en twee motoren

De enorme limo is zelfs zo lang dat er in het middendeel van het voertuig een tweede bestuurder plaats moet nemen om goed door bochten te kunnen komen. Ook heeft de auto twee motoren en voorwielaandrijving. Binnenin de limo zijn een golfbaan, bubbelbad en zwembad met duikplank te vinden.

Nadat de limousine werd uitgeroepen tot langste auto ter wereld, raakte het unieke voertuig in verval. Autoseum, een technisch museum in New York, wilde de auto restaureren, maar daar kwam het nooit van.

Restauratie limousine duurde drie jaar

Uiteindelijk kocht Mike Dezer, de eigenaar van automuseum Dezerland Park in Florida, de limousine via eBay. In 2019 begon hij aan de restauratie, die ruim 250.000 dollar kostte. De auto was zo verwaarloosd dat het herstel drie jaar duurde. Veel onderdelen moesten volledig vervangen worden. Meerdere Cadillac Eldorado’s zijn gebruikt als donor van de onderdelen.

Tijdens de restauratie werd de limousine een kleine vier centimeter langer. De totale lengte staat nu op 30,538 meter, wat betekent dat de limousine opnieuw het record voor de langste auto ter wereld wist te breken.

De limo zal niet vaak rijdend te bewonderen zijn. Het voertuig gaat namelijk onderdeel uitmaken van de collectie van het Dezerland Park Auto Museum.

Wapenexpert over fatale fout Alec Baldwin: ‘Ik was niet gevraagd om wapen te checken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Langste limousine ter wereld breekt na restauratie eigen record en is nóg langer
Sluiten