Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 4 feb 2022

Undercover FVD-docu over prik-aanpak GGD zorgt voor Twitter-rel: van ‘ongelooflijk’ tot ‘desinformatie’

Onder de noemer #GGDgate is een heuse Twitter-rel gaande. Aanleiding daarvan is een undercover reportage van Forum voor Democratie over de vaccinatie-aanpak van de GGD, waarin FVD stelt dat de GGD zich niet aan de regels houdt. Het regent daarna statements online van betrokken partijen. En heel veel twitteraars hebben hier iets over te zeggen. Want aan de GGD-medewerkers kom je niet, vinden ze. En zijn de onthullingen verontrustend? Of toch desinformatie?

Gisteren verscheen een reportage van FVD-lid Gideon van Meijeren en journalist Sietske Bergsma online. De titel luidt: Blijf van onze kinderen af, undercover bij de GGD en de beelden maken nogal wat los. In de reportage gaan de makers, bewapend met verborgen camera, op onderzoek uit naar het prikbeleid van de gezondheidsorganisatie.

FVD-reportage over prik-aanpak

De makers concluderen dat kinderen onder de zestien jaar zonder toestemming van een ouder makkelijk een vaccinatie kunnen halen. Of zoals Van Meijeren in de reportage uitspreekt: „GGD-artsen en ander GGD-personeel lappen vrijwel alle regels en procedurevoorschriften aan de laars.”

GGD reageert op reportage

Nadat de beelden online verschenen, kwam koepelorganisatie GGD GHOR Nederland met een statement, waarin zij benadrukken de beschuldigingen van Forum voor Democratie te veroordelen. „In een video die verscheen op social media zetten de makers ervan GGD-medewerkers in een kwaad daglicht”, klinkt in het statement.

De koepelorganisatie benoemt in het statement dat de uitvoerders van het kabinetsbeleid nu doelwit worden. Daarnaast zijn de beelden volgens hen bewerkt met „digitaal knip- en plakwerk en haalden ze ze uit hun originele context. De GGD’en zijn nooit om wederhoor gevraagd door de videomakers.”

De koepelorganisatie krijgt steunbetuigingen op Twitter. Want „van deskundige GGD-‘ers blijf je af”. En ook Tim Hofman, die zelf bekend staat om zijn onthullende reportages, en Sander Schimmelpenninck mengen zich in de online discussie. Op hun eigen, spottende, manier dan.

Statement FVD

Als reactie op het statement van de GGD, reageert ook Forum voor Democratie wederom. „De reactie van de GGD op deze documentaire is beschamend.” Zij ontkennen de beschuldigingen over „knip- en plakwerk” en schrijven bereid zijn om de ruwe beelden met het overheidsorgaan te delen. Ook verwijzen zij naar een interne mail van de GGD. Hierin zou de gezondheidsinstelling erkennen dat de uitspraken uit de reportage in strijd zijn met de werkwijze van de GGD.

Desinformatie, een hoax, nep-gate, het komt allemaal voorbij op het social media-platform. Online is men er ieder geval druk mee en het doet stof opwaaien. Ook zijn er twitteraars die naar aanleiding van de reportage van Forum voor Democratie vragen hebben bij het prikbeleid van de GGD.

Privacy

Vandaag werd bekend dat de GGD op het gebied van privacy sommige zaken niet op orde heeft. Zo blijken oud-medewerkers nog een maand na hun ontslag vanuit huis toegang te hebben tot persoonsgegevens. De Gelderlander schreef over het privacybeleid van de gezondheidsinstelling. Het orgaan ligt privacy-technisch onder een vergrootglas, momenteel. In januari bleek namelijk dat miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit de coronasystemen van de GGD werden verhandeld.

Verlies je je groene vinkje in de CoronaCheck-app? Dan krijg je een melding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Undercover FVD-docu over prik-aanpak GGD zorgt voor Twitter-rel: van ‘ongelooflijk’ tot ‘desinformatie’
Sluiten