Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 29 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

De ijsmeester sterft uit, wat moeten we nu als er natuurijs ligt?

Help, de ijsmeester sterft uit! En wat als er dan opeens natuurijs ligt? Geen uitgezette tochten meer en veilige routes? Bij schaatsbond KNSB heersen grote zorgen en daarom is vandaag een wervingsactie gestart. ‘Word ijsmeester op het natuurijs’.

Zodra het gaat vriezen, wil heel Nederland ’t liefst zo snel mogelijk het ijs op. Natuurlijk zal dat altijd gebeuren. Je kunt best een stukje schaatser zonder dat de ijsmeester bestaat. Bij natuurijs kan echter veel organisatie nodig zijn (het land wordt tenslotte gek bij dichtgevroren sloten, laten we daar niet moeilijk over doen). Overal in het land dreigt nu een tekort aan vrijwilligers, die bij vorst zorgen voor veilige natuurijsbanen en toertochten.

Campagne om ijsmeesters op het natuurijs te krijgen

Schaatsbond KNSB wil daarom een flink aantal nieuwe natuurijsmeesters opleiden. Vandaag start de wervingscampagne. De bond wordt daarin gesteund door Unox. De combi natuurijs en rookworst, daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. Rieks Poelman van de KNSB. „Zonder ijsmeesters, geen natuurijsbanen of veilige ijstrajecten.”

Het magische gevoel van natuurijs

„Het gevoel dat je krijgt als je voor het eerst op nieuw ijs staat, is magisch”, zegt Erik Hulzebosch (51). De man die tweede werd tijdens de laatste Elfstedentocht, naast natuurijs ook al zo’n veelbesproken onderwerp: „Zodra er ijs ligt, staat het leven van elke schaatsliefhebber op z’n kop. Maar het moet wel allemaal goed geregeld worden. Natuurijs heeft mijn leven veranderd. Dat je er hooguit nog maar een paar dagen per jaar op kunt staan, maakt het extra bijzonder.”

450 natuurijs-verenigingen in heel Nederland

Bij de KNSB zijn ruim 450 natuurijsverenigingen aangesloten: van skeelerbanen tot meren en plekken met open water in het bos. Voordat het gaat vriezen, moet er op al die plekken een team van opgeleide natuurijsmeesters en andere vrijwilligers klaarstaan om er een mooie ijsbaan van te maken. Dat moet in enkele dagen gebeuren, want de perioden van aaneengesloten vorst worden steeds korter. Dat vereist meer mensen en nieuwe technieken. „Innovatie, daar is verjonging voor nodig. Niet die ‘we doen het al jaren zo’-mentaliteit”, zegt Pauline Siersma – van der Zant (40), ijsmeester bij natuurijsvereniging Leiderdorp.

natuurijs ijsmeester Jeroen Steenbergen
Jeroen Steenbergen staat te popelen om ijsmeester te worden. Foto: Arie Kievit

Jeroen (22) wil ijsmeester worden

„Mijn generatie moet ook gewoon kunnen schaatsen. Daarom wil ik graag ijsmeester worden”, zegt de 22-jarige Jeroen Steenbergen uit het Drentse Odoorn. Bij zijn familie stroomt het ijsmeesterschap al generaties lang door de aderen. „Als de baan klaar is, met je maten een uurtje schaatsen en afsluiten met een borrel. Hoe mooi is het als ik daaraan bij kan dragen? Het is ook typisch Nederlands, hè? We zitten hier vlakbij Duitsland en zodra je de grens over gaat, zie je niemand meer op het ijs.”

Vacature ijsmeester op natuurijs

De KNSB heeft voor de functie van (vrijwillige) ijsmeester op het natuurijs een complete vacature opgesteld. „Unieke kans”, staat erboven. Duidelijk wordt gemaakt waaraan de ijsmeester moet voldoen. Niet bang zijn voor kou bijvoorbeeld (‘sterker nog, je houdt ervan!’). Je moet een nachtje door kunnen halen (qua werk op natuurijs dan). Minimaal 18 jaar zijn, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebben en iets aan de gemeenschap willen bijdragen?

Oh wacht, da’s nog niet gratis ook. Wie ijsmeester wil worden, moet 27 euro betalen (‘voor een geheel verzorgde cursusavond’). Maar daar krijg je volgens de schaatsbond wel iets voor terug. Kennis van natuurijs, ijspret, blije schaatsers op jouw ijsbaan, grote waardering van de schaatsliefhebbers in je omgeving en – jawel – toetreding tot het Gilde van Nederlandse Natuurijsmeester.

Wie zich geroepen voelt, kan zich hier aanmelden.

Elfstedentocht: Giet it oait noch oan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De ijsmeester sterft uit, wat moeten we nu als er natuurijs ligt?
Sluiten