Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 13 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op politiewaarnemers: ‘We zijn toch geen kleine kinderen?’

In hoeverre de politie zich schuldig maakt aan etnisch profileren, staat al een tijd ter discussie. Daarom wil Amsterdam bij wijze van proef meerdere burgers als politiewaarnemers meesturen om te zien of de politie niet discrimineert bij wapencontroles. Maar er klinkt kritiek op die proef, ook vanuit de politie zelf.

Volgens demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, houdt de politie zich aan de internationale regels. Daarnaast heeft hij geen principiële bezwaren tegen preventief fouilleren.

Toch viel het aantal klachten dat de politie kreeg over etnisch profileren in 2020 een stuk hoger uit dan in 2019. De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zei in maart in een interview met het AD dat etnisch profileren door de Nederlandse overheid een probleem is. Volgens hem worden dat klachten hierover onvoldoende serieus genomen.

Kritiek op politiewaarnemers

De kritiek op het waarnemersplan komt dus ook vanuit de politie zelf. Zo klagen een paar agenten vandaag in De Telegraaf over het plan, anoniem. „We zijn toch geen kleine kinderen die op hun vingers gekeken moeten worden?”, zegt een van hen bijvoorbeeld.

„Collega’s zullen bij een gekleurd persoon denken: laat maar lopen. Anders krijg ik problemen”, denkt een agent, die door een ander wordt aangevuld: „Terwijl wij heel goed weten waar het probleem zit: drillrappertjes van 15 uit bepaalde buurten en dealers op de Wallen.”

Voorzitter Jan Struijs van politiebond NPB meldde eerder deze week op Twitter: „Veel politiemensen boos en verontwaardigd. Beschermen hun burgers met gevaar voor eigen leven en verdienen dit wantrouwen niet!” ⁦

Woensdag reageerde de Amsterdamse politie: „Het feit dat er onafhankelijke politiewaarnemers meekijken bij fouilleeracties is een afspraak die is gemaakt binnen de driehoek en waarmee door de gemeenteraad is ingestemd. Vanuit de politie hebben we hier dan ook geen bezwaar tegen in het kader van transparantie en verantwoording van ons optreden.”

Intussen hebben zich 150 Amsterdammers gemeld om als waarnemer op te treden tijdens de proef, die in september wordt gehouden.

Grapperhaus: ‘Agenten doen hun werk goed’

Volgens Grapperhaus zullen de politiewaarnemers die in Amsterdam meekijken met het preventief fouilleren, geen misstanden vaststellen. „Ik heb er alle vertrouwen in dat u zult zien dat ze dat goed doen”, zegt de demissionair minister van Justitie. „Kom rustig kijken, zou ik zeggen.”

De minister wil niet zeggen of hij de proef nodig of gewenst vindt. „Laat ik het anders zeggen. Ik sta echt in voor de integriteit die altijd hoog in het vaandel staat bij onze politie.” Agenten hebben daarom volgens hem ook weinig van de politiewaarnemers te vrezen.

Vader Britney Spears stapt op als curator: dit is hoe haar fans reageren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.