Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 31 aug 2021

Kinderen in China mogen nog maar drie uur per week gamen, iedere dag van het weekend een uurtje

China heeft nieuwe regels ingevoerd, waardoor kinderen nog maar drie uur per week online mogen gamen. Officieel gezien zijn de regels ingevoerd uit bezorgdheid over gameverslaving, maar er zou meer achter zitten.

Kinderen onder 18 jaar mogen door de nieuwe regels alleen op vrijdagen, weekenden en feestdagen online gamen. Dat mag bovendien alleen van 20.00 uur tot 21.00 uur (lokale tijd). Buiten die tijden mogen aanbieders van onlinespellen geen diensten verschaffen aan kinderen. Die moeten ook de identiteit van jonge gamers verifiëren als ze willen inloggen. Autoriteiten gaan erop toezien dat gamebedrijven de regels handhaven.

China pakt gamers én gamebedrijven aan

China had eerder al beperkingen aan minderjarigen opgelegd. Op feestdagen mochten kinderen nog drie uur lang spelen en op andere dagen anderhalf uur. De nieuwe regels zijn volgens China-correspondent Garrie van Pinxteren onderdeel van een harde aanpak van de machtspositie van grote techbedrijven in het land. „Dit komt tijdens een grote crackdown op techbedrijven en zeker ook gamebedrijven. De overheid vindt dat die te veel macht hebben gekregen en te rijk zijn geworden”, vertelt zij op de website van de NOS.

De Chinese staatskrant Economic Information Daily heeft gamen in het verleden als het nieuwe opium bestempeld. Daarmee vertolken ze de visie van het regime dat jongeren er te veel mee bezig zijn. „De Communistische Partij ziet liever dat tieners zich richten op hun studie of fysieke activiteiten. Peking vindt dat games en gameverslaving de gezondheid van de jeugd ondermijnen”, aldus Van Pinxteren.

Tencent, de grootste socialmedia- en gameonderneming van China lijdt zwaar onder de maatregelen van de overheid. Toen gamen werd bestempeld als opium, kelderde de beurswaarde van het miljardenbedrijf volgens Reuters tijdelijk met 10 procent. In vergelijking met eind vorig jaar heeft het bedrijf virtueel bijna 40 procent van zijn waarde verloren.

Gamers zijn boos

Jonge Chinese gamers reageren boos op de nieuwe regels. „Opa’s en ooms die deze regels maken, hebben jullie ooit games gespeeld? Begrijp je dat de beste leeftijd voor e-sporters in hun tienerjaren is?” moppert iemand op Weibo, de Chinese variant van Twitter. „Seksuele toestemming op 14, op 16 mag je gaan werken, maar je moet 18 zijn om games te spelen. Dit is echt een grap.”

Onlangs schreven we al over ander opmerkelijk nieuws uit China. Jongvolwassenen kunnen daar namelijk online daten met een robot.

Man rijdt wekenlang rond met 400.000 euro aan coke in de auto, maar ‘wist daar niets van’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Kinderen in China mogen nog maar drie uur per week gamen, iedere dag van het weekend een uurtje
Sluiten