Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Opvallend 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Je kunt beter stoppen met wc-papier op de bril leggen (en je trok altijd al verkeerd door)

Veel mensen doen het: wc-papier op de bril van een openbaar toilet leggen om te voorkomen dat ze iets vies aanraken met hun billen. Maar dat dunne velletje papier gaat je niet beschermen tegen bacteriën of infecties. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Arizona.

Natuurlijk zijn openbare toiletten altijd een beetje eng. Je weet niet wie er voor jou zijn behoefte heeft gedaan en hoelang het toilet al niet is schoongemaakt. Velen vinden het een goed idee om voor te gaan zitten, de bril te bedekken met wc-papier. Nutteloos, zegt het onderzoeksteam tegen het Amerikaanse dagblad USA Today. De kleine bacteriën vinden moeiteloos hun weg door de gaatjes in het toiletpapier.

Wc-papier beschermt niet, integendeel

Sterker nog: de kans dat je met een lading bacteriën op je kont het toilet verlaat is juist groter als je de bril eerst bedekt met wc-papier. Het oppervlak wordt voor ziektekiemen alleen maar groter om zich te kunnen vermenigvuldigen, stelt Raymond Martin van de British Toilet Association bij Buzzfeed. Een bedekte toiletbril maakt de situatie volgens Martin „aanzienlijk minder hygiënisch”.

Het is dus vooral iets psychologisch om te denken dat het bedekken van de wc-bril je zou beschermen tegen viezigheid. Doe je het vooral omdat je bang bent dat je een of andere nare infectie oploopt? Dan hoef je je al helemaal geen zorgen te maken. De kans dat je een infectie krijgt via een wc-bril is zo goed als nul. Alleen als je een wondje op je billen zou hebben, heb je de kans dat je een ziekte oploopt.

Doortrekken: je deed het altijd verkeerd

Sowieso zijn wc-brillen geen enorme bacteriëntransporteur. De meeste bacteriën rondom een toiletbezoek komen vrij bij het doortrekken. Doe je dit met een open bril, dan krijg je dus een flinke lading minuscule bacteriën recht in je gezicht gelanceerd. De ruimte vult zich direct met deeltjes van wat je net hebt geloosd in aerosol-vorm, wat dus ook op de toiletrol terecht komt. Trek dus altijd door met een gesloten wc-bril. Dit voorkomt verspreiding van bacteriën.

Los je het altijd op door simpelweg te squatten boven een toilet? Dat zorgt voor dezelfde deeltjesverspreiding als bij het doortrekken, alleen dan mogelijk wat minder verfijnd. Je gebruikt een openbaar toilet dus het best op dezelfde manier als thuis. Zonder wc-papier op de bril. En was je handen!

Vrouw op buitentoilet in billen gebeten door een beer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.