Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Géén 1 aprilgrap: Rusland komt met eerste coronavaccin voor dieren

Rond deze tijd van het jaar gaat er automatisch even een 1 april-filter overheen. Is het écht waar, of toch niet, denk je bij verhalen die minstens één vraagteken oproepen. Zo ook bij het bericht dat Rusland het eerste coronavaccin voor dieren heeft ontwikkeld. Maar het is toch écht waar.

https://twitter.com/MartinBelam/status/1377146188059697163

Het eerste coronavaccin voor dieren is geregistreerd in Rusland. Het gaat om het middel Carnivac-Cov, meldt landbouwtoezichthouder Rosselchoznadzor. Dat kan mogelijk in april al in massaproductie worden genomen.

Coronavaccin Rusland voor dieren

Russische onderzoekers hebben eerder ook al meerdere coronavaccins voor mensen ontwikkeld, waarvan Spoetnik-V de meeste bekende is. Ze hebben nu een wereldprimeur met het vaccin voor dieren. De ontwikkeling van Carnivac-Cov begon vorig jaar. Aan het onderzoek deden onder meer nertsen, honden, katten en poolvossen mee. Een topmedewerker van Rosselchoznadzor zegt dat alle gevaccineerde dieren antilichamen ontwikkelden.

Vraag naar dierenvaccin

Rusland verwacht dat er ook internationaal vraag zal zijn naar zo’n dierenvaccin. Organisaties uit landen als Griekenland, Polen, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Canada zouden al interesse hebben getoond in Carnivak-Cov. Rusland heeft ook zelf al plannen om dieren te gaan vaccineren. Het gaat volgens functionarissen om militaire honden die worden ingezet op luchthavens en bij herdenkingsplechtigheden.

Er bestaat veel bezorgdheid over de overdracht van het coronavirus tussen dieren en mensen. Meerdere landen, waaronder ook Nederland, hebben uit voorzorg miljoenen nertsen laten ruimen. Er zijn ook gevallen bekend van honden, katten, hamsters, konijnen en zelfs leeuwen en tijgers die positief hebben getest. De Russische autoriteiten denken dat met het vaccineren van dieren voorkomen kan worden dat het virus verder muteert.

Het nieuws over het dierenvaccin wordt intussen in alle windstreken opgepikt.

Wat trouwens wél een 1 aprilgrap met dieren is:

Meteen al beladen debat in de nieuwe Tweede Kamer over ‘Omtzigtgate’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.