Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Aartsbisschop: ‘Ik trouwde Harry en Meghan niét eerder’

Het interview van prins Harry en Meghan met Oprah Winfrey deed flink wat stof opwaaien. Een allerhande aan onthullingen kwam naar buiten. Zo zou het koppel drie dagen eerder al echt zijn getrouwd. De aartsbisschop reageert hier op, want echt getrouwd waren ze toen dus nog niet.

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, zegt dat hij prins Harry en zijn vrouw Meghan niét voor de officiële bruiloft in de echt heeft verbonden. „De wettige bruiloft was op zaterdag”, vertelt Welby in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica, verwijzend naar 19 mei 2018 toen Harry en Meghan voor het oog van de wereld trouwden in St. George’s Chapel in Windsor.

Aartsbisschop geen crimineel

„Ik heb het huwelijkscertificaat ondertekend, wat een wettelijk document is”, legt Welby uit. „En ik zou een ernstig misdrijf hebben begaan als ik het had ondertekend wetende dat het vals was.”

Welby reageerde op vragen over een opmerking van Meghan in het veelbesproken interview met Oprah Winfrey. Daarin vertelde de hertogin van Sussex dat zij en Harry drie dagen voor de bruiloft al een kleine ceremonie hadden gehad. De twee spraken toen hun geloften uit in het bijzijn van de aartsbisschop van Canterbury.

Op social media wordt weer volop gereageerd, waar vooral de Meghan-haters worden aangesproken die zeiden dat ze had gelogen. „Je geloften uitspreken naar de ander in Hollywood-style is géén huwelijk. Zelfs niet als de aartsbisschop naar die shit moet luisteren.”

Beroepsgeheim

Volgens Welby zijn er voor de wettige bruiloft inderdaad een aantal ontmoetingen geweest met Harry en Meghan. „Maar wat daar is gebeurd, vertel ik niet.” Zou hij bij niemand doen. „Als je ooit met een priester praat, dan verwacht je dat het vertrouwelijk is. En dan maakt het niet uit met wie ik praat.”

Zo belt aartsbisschop Welby ook met de koningin, iets wat hij trots op Twitter deelt. „Het was een grote eer om met hare Majesteit de koningin te praten vanmiddag.” Hij wenst haar een vrolijk Pasen toe.

Meteen al beladen debat in de nieuwe Tweede Kamer over ‘Omtzigtgate’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.