Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 16 feb 2021 / 22:02 uur

‘Gevangen prinses Dubai stuurde geheime videoboodschappen’

Het klinkt als een heel ziek sprookje en niet per se eentje dat Disney zou verfilmen: prinses werd eerder al gedrogeerd en nu ook gegijzeld. Toch lijkt het er sterk op dat het geen ‘sprookje’ is, maar echt gebeurd. En de vraag of ze nog lang en gelukkig leeft, kan de prinses van Dubai dan ook nog niet beantwoorden.

De dochter van de heerser van Dubai heeft geheime videoboodschappen gestuurd naar vrienden. Ze zei dat haar vader haar ‘gijzelde’ en dat ze vreesde voor haar leven, bericht de BBC.

Prinses Dubai

Prinses Latifa al-Maktoum probeerde haar thuisland in 2018 te ontvluchten in een boot. Elitetroepen zouden haar toen hebben gedrogeerd en teruggehaald. Ze vertelde in een uitgelekte video dat de autoriteiten haar daarna opsloten in een villa die onder politiebewaking stond. En geen slotenmaker in de buurt natuurlijk.

Onbetrouwbare slotenmakers presenteren rustig een rekening met drie nullen

De inmiddels 35-jarige prinses zou de filmpjes stiekem hebben gemaakt op een telefoon. Ze deed dat in de badkamer, omdat daar de deur op slot kon. „De politie zegt dat ik mijn hele leven zal vastzitten en de zon nooit meer zal zien”, zei ze in zo’n filmpje. „Iedere dag vrees ik voor mijn veiligheid en mijn leven.”

Latifa stopte na enige tijd met het sturen van filmpjes. Haar vrienden doen nu een beroep op de Verenigde Naties om in te grijpen, bericht de Britse omroep.

Sjeik Mohammed Dubai

De vader van de prinses, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, behoort tot de rijkste vorsten ter wereld. De prinses had voor haar vluchtpoging in 2018 ook al een videoboodschap opgenomen. Die verscheen later op YouTube. „Als je deze video ziet, is dat niet goed. Dan ben ik dood of zit ik in een hele, hele, hele slechte situatie”, waarschuwde ze.

Er werd toen al vol afschuw op haar verhaal gereageerd. „Als dit is wat gebeurt met prinsessen, moet je nagaan hoe slecht het is voor gewone vrouwen die een uitvlucht zoeken, vatte feministe Mona Eltahawy het samen. Het verwart ook mensen. Zo vraagt iemand zich hardop af hoe ze al die filmpjes kan maken, als ze wordt gegijzeld. „Mag ze dan wel haar telefoon houden?” Waarna een discussie over wifi losbarst, met als eindconclusie dat „overal op Dubai” gratis wifi is.

Intussen bekommeren steeds meer mensen zich om haar lot en is #FreeLatifa geboren. „Stop met Dubai te zien als vakantieoord, dit is wat echt gebeurt. #FreeLatifa.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Gevangen prinses Dubai stuurde geheime videoboodschappen’
Sluiten