Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 17 feb 2021

Verwondering over Willem Engel in Op1: ‘Live nepnieuws’

Veel mensen die gisteren Op1 keken, uiten op Twitter hun verwondering over de uitspraken van Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Het begon al bij de gastkeuze voor Engel en jurist Jeroen Pols, die hun ‘overwinning’ kwamen toelichten.

Héél eventjes waren we namelijk van de avondklok af, een rechter zei dat de maatregel op verkeerde rechtsgronden was genomen. Het kabinet ging daar tegenin, en won (voorlopig). Tenminste tot vrijdag blijft de avondklok gelden. Maar mensen vallen nu vooral over de beweringen die Engel in Op1 deed: ze noemen het ‘live nepnieuws’.

Engel: ‘Coronavirus is in een lab gemaakt’

Waar kijkers het meest over vallen, is dat Engel beweerde dat het coronavirus in een lab is gemaakt. Enkele momenten later zegt hij zich alleen te willen baseren op feiten. Daar gaat hij dan meteen de fout in, menen kijkers. Ook beweerde de Viruswaarheid-voorman dat de ic’s tijdens de eerste golf niet vol lagen. En kinderen die mondkapjes dragen, worden emotioneel verminkt.

Twitteraars hekelen ook het feit dat Engel met zijn ‘alternatieve feiten’ zoveel spreektijd krijgt. Niemand spreekt hem echt tegen en presentatoren Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana lijken de ‘journalistieke daadkracht’ om zich kritisch op te stellen tegen Engel, te missen.

‘Vaccinatie is gentherapie’

Goed, kinderen die mondkapjes dragen worden dus emotioneel verminkt. Apart, vinden veel mensen, want kinderen onder de twaalf hoeven niet eens mondkapjes te dragen. Ook is Engel, wat een verrassing, tegen vaccineren. Dat is gentherapie, volgens hem.

Ook dat spreken mensen tegen. Sommige mensen zeggen alleen hoe belachelijk ze het vinden dat Engel dit soort uitspraken kan (en mag) doen, andere mensen komen met feiten en cijfers. Sonia legt in een paar reacties op twitter uit wat het verschil tussen gentherapie en RNA techniek is (dat is gebruikt bij de productie van het vaccin).

Ook Kees van der Staaij bij Op1

En dan tot slot: het ongemak van Kees van der Staaij (SGP) toen Engel zei het „volledig met hem eens” te zijn. „Die arme Kees”, schreef iemand. „Zelden heb ik iemand zo ongemakkelijk zien kijken terwijl hij juist gelijk kreeg. Hij nam het liefst de kleur van het decor van #op1 aan.”

De politicus haast zich dan ook om afstand te nemen van zijn talkshow-buur. „Ik begon al gelijk om wat afstand te nemen, met dat hossen op die pleinen en het staartje van carnaval. Als SGP hebben wij juist heel veel maatregelen van het kabinet gesteund.” Dat hij met zijn partij afstand neemt van de onwaarheden die Engel verkondigt, prijzen veel mensen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verwondering over Willem Engel in Op1: ‘Live nepnieuws’
Sluiten