Metro
Metro Opvallend 27 jan 2021 / 13:40 uur

Tweederde van tandpasta’s beschermt je tanden niet goed genoeg bij het poetsen

Goed je tanden poetsen is belangrijk, dat weet iedereen wel. Maar daarbij maakt het blijkbaar veel uit welke soort tandpasta je gebruikt. Test Aankoop, een consumentenorganisatie uit België, testte zeventien tandpasta’s uit. Daaruit bleek dat er slechts zes zijn die ons gebit goed beschermen.

Twee geteste producten bevatten zelfs ingrediënten die schadelijk zijn voor het milieu. Ook vindt de consumentenorganisatie dat twaalf van de zeventien pasta’s een onnodige extra verpakking hebben.

Eisen tandpasta

De consumentenorganisatie toetste verschillende merken. Een goede tandpasta moet voldoen aan een aantal eisen. Zo moet het genoeg fluoride bevatten, bij het poetsen tandplak en vlekken verwijderen en dat alles zonder het glazuur van de tanden te beschadigen. Slechts zes van de zeventien geteste tandpasta’s voldeden aan deze eisen.

Tanden verkleuren

Vooral fluoride is een belangrijk ingrediënt om je tanden mee te poetsen. Dit zorgt ervoor dat je tanden worden verhard en beschermd zijn tegen zuuraanvallen, waardoor je minder snel gaatjes krijgt. In tandpasta moet dus veel fluoride zitten. Maar niet té veel, want dan loop je het risico dat je tanden snel verkleuren. Sommige merken laten fluoride weg uit hun tandpasta, omdat het gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid. Maar de stof is pas giftig als je er een enorme dosis (meerdere tubes) tegelijkertijd van binnenkrijgt.

Voor volwassenen is de perfecte hoeveelheid fluoride in een tandpasta 1450 ppm (ppm staat voor delen per miljoen). In het onderzoek van Test Aankoop voldoen er maar weinig aan deze hoeveelheid. Vooral Everyday tandpasta met fluoride en Sensodyne Complete Protection bevatten veel te weinig fluoride. Elmex anti caries professional en Apivita bevatten juist weer te veel fluoride.

Een foto van tandenborstels
Sommige tandpasta’s laten fluoride weg. Foto: Unsplash.

Bedenkelijke stoffen

Ook niet alle tandpasta’s voldeden aan de eis om de tanden goed genoeg schoon te maken, zonder agressief te zijn. Sommiggen schuurden veel te hard, zoals Oral-B. Volgens de consumentenorganisatie kun je deze het beste vermijden.

Veel van de geteste tandpasta’s hebben bevatten volgens Test Aankoop bedenkelijke stoffen. In de meesten zit namelijk titaniumdioxide. Dat is een kleurstof die pasta’s wit maakt. Daarvan wordt vermoed dat het kankerverwekkend is als je die stof inademt. Alleen Denttabs, Meridol en Oral-B bevatten deze stof niet.

Overbodige verpakking

Bij de test werd ook gekeken naar de impact op het milieu van de verpakkingen. Zo werd er gekeken of de tandpasta schadelijke stoffen en microplastics bevat en of ze een dubbele verpakking hebben. Ook werd er gekeken naar hoeveel van de pasta er in de verpakking achterbleef.

Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta’s zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.

De conclusie van de consumentenorganisatie luidt dan ook: „Er is werk aan de winkel”.

De beste tandpasta

Na een lijst van merken die je beter kunt laten liggen, wil je nu natuurlijk weten waarmee je dan wél je tanden kunt poetsen. Volgens Test Aankoop kwam Aquafresh het beste uit de test.

De organisatie benadrukt daarnaast dat prijs geen indicatie is voor goede kwaliteit: een van de goedkoopste producten is namelijk op plek twee geëindigd. Dit is een huismerk-tandpasta van de Belgische supermarkt Delhaize.

Lees ook: Zonder negatieve coronatest mogen inwoners Slowakije helemaal niets meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Tweederde van tandpasta’s beschermt je tanden niet goed genoeg bij het poetsen
Sluiten