Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 13 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Man is wachtwoord bitcoins kwijt en verliest zo mogelijk 200 miljoen euro

Een Duitse computerprogrammeur, Stefan Thomas, heeft bitcoins die maar liefs 200 miljoen euro waard zijn. Er is alleen een probleempje: hij weet zijn wachtwoord niet meer. Van de tien pogingen om zijn wachtwoord te raden, heeft hij er nog maar twee over.

Zo’n tien jaar geleden kreeg Stefan 7.002 bitcoins cadeau. Die bitcoins waren toen ongeveer 27.900 euro waard. Hij bewaarde die in zijn digitale portemonnee en inmiddels zijn ze dus 200 miljoen euro waard.

Wachtwoord Bitcoins

De harde schijf waarop hij de toegangscodes van zijn bitcoins bewaarde, is een zwaarbeveiligde IronKey-schijf. Dat betekent dat deze zichzelf volledig versleuteld na tien foute pogingen en je er dan dus nooit meer inkomt. Stefan schreef zijn wachtwoord jaren geleden dus op een briefje. Maar dat is hij kwijt.

Inmiddels heeft hij al acht pogingen gedaan om in te loggen, maar zonder succes. „Ik lig gewoon in bed erover na te denken”, zegt hij tegen The New York Times. „En dan ga ik weer naar de computer met een nieuwe strategie. En die werkt dan weer niet. En dan ben ik opnieuw wanhopig.”

Wachtwoord kraken

Voor nu bewaart Stefan zijn IronKey in ieder geval op een geheime, beveiligde plek. Voor het geval cryptografen nieuwe manieren bedenken om complexe wachtwoorden te kunnen kraken. En door de harde schijf niet in zijn buurt te bewaren, lukt het Stefan om er niet al te veel aan te denken.

„Ik kwam op een punt waarop ik tegen mezelf zei: ‘laat het in het verleden, gewoon voor je eigen mentale gezondheid'”, aldus Stefan.

Lees ook: Proces tegen Italiaanse maffia van start, een van de grootste ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man is wachtwoord bitcoins kwijt en verliest zo mogelijk 200 miljoen euro
Sluiten