Metro
Metro Opvallend 16 dec 2020 / 08:53 uur

Het stadhuis van Parijs is ‘te feministisch’ en krijgt daarom een boete

Het gemeentehuis van Parijs heeft twee jaar terug een opmerkelijke boete gekregen. Bijzonder aan deze boete is dat de burgemeester 90.000 euro moet betalen omdat er teveel vrouwen voor haar werken.

Dat schrijft The Guardian. Burgemeester Anna Hidalgo botst met haar verdeling van personeel met de Franse regels voor gendergelijkheid. Zelf noemt de burgemeester de beslissing  „absurd.” In 2018 kreeg zij de boete van de Franse regering omdat in het Parijse ambt te veel vrouwen een hoge functie bekleden.

Persoonlijk boete overhandigen

Hidalgo vertelde gisteren aan de gemeenteraad over de boete. „We zijn simpelweg te feministisch geworden”, sprak zij.  Het stadhuis stelde in 2018 elf vrouwen en vijf mannen aan voor hoge functies. De vrouwelijke burgemeester was daarbij betrokken. Vorig jaar werd zij opnieuw verkozen als hoofd van Parijs. De burgemeester wil het bedrag persoonlijk aan de regering overhandigen. Samen met haar vrouwelijke collega’s.

Achterstand in Frankrijk

De kwestie gaat over een overtreding van een wet uit 2013. Die wet stelt dat één geslacht niet meer dan 60 procent van de managementfuncties bij overheidsinstanties mag innemen. Hidalgo vindt het een verontrustende actie van de regering. Volgens haar zouden vrouwen in Frankrijk meer promotie moeten krijgen. „Want de achterstand in Frankrijk is nog steeds erg groot.”

De Franse minister die betrokken is bij de beboeting bevestigt het besluit van de regering. De wetgeving is inmiddels wel aangepast.

Lees ook: De bevolking blijft groeien: 18 miljoen mensen in 2026

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het stadhuis van Parijs is ‘te feministisch’ en krijgt daarom een boete
Sluiten