Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 16 okt 2020

‘Kom grens Nederland en België niet over’, strengere maatregelen Parijs en Londen

Nederlanders en Belgen moeten voorlopig niet over de grens reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Die dringende oproep doen de regeringen van zowel Nederland als België. In Londen en Parijs gelden vanaf morgen weer strengere coronamaatregelen.

Als mensen wel heen en weer blijven reizen tussen Nederland en België, kan dat het aantal coronabesmettingen verder laten oplopen. De grens blijft wel open, melden de twee regeringen.

„Het beperken van sociale contacten, ook internationaal, is het sleutelelement in de strijd tegen het virus”, schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in een gezamenlijke verklaring.

Anders marechaussee bij de grens

Als er toch grote aantallen mensen richting België blijven gaan, zal de marechaussee bij de grens worden ingezet, zegt Grapperhaus. „Die kunnen mensen vragen wat ze gaan doen en suggereren om te keren en in Nederland te blijven. Dat is in maart en april ook gebeurd en dat werkte heel goed. Zonder dwang of druk. Soms realiseren mensen zich het niet voldoende dat het nu echt een gedeeltelijke lockdown is en dat we even zoveel mogelijk in onze eigen omgeving moeten blijven.”

Niet even een café in in België

„De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen versterkt de verdere verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens”, aldus Verlinden. Als mensen zich nu niet aan de maatregelen houden „zullen we straks alle sociale contacten een halt moeten toeroepen. En dat wil niemand”.

Grapperhaus erkent dat de huidige maatregelen veel van mensen vragen. „Maar als we samen onze schouders eronder zetten krijgen we het coronavirus weer onder controle. Dat betekent dus ook: even niet op bezoek gaan bij onze Belgische buren. Ga niet de grens over als het niet hoeft.”

Laatste uitgaansavond Parijs

In twee Europese wereldsteden gelden vanaf morgen strengere coronamaatregelen. Voor miljoenen inwoners van Parijs is vanavond de laatste uitgaansavond. Vanaf klokslag twaalf uur geldt daar en in andere Franse steden zes weken lang een avondklok. In Londen en andere Britse gebieden gaat zaterdag het alarmniveau ‘hoog’ in, waardoor ook daar nieuwe regels van kracht zijn.

De avondklok moet zo’n 20 miljoen Fransen tussen 21.00 uur tot 06.00 uur binnen houden. De regel geldt in Parijs en andere grote steden, zoals Lille, Lyon, Toulouse en Marseille. Veel eigenaren sluiten tot ongenoegen daarom hun restaurant. „Wat kunnen we anders doen? Onze werknemers moeten voor 21.00 uur thuis zijn”, zegt een restauranteigenaar tegen AFP.

Noodtoestand volksgezondheid

Vanaf morgen gaat in heel Frankrijk de noodtoestand voor de volksgezondheid in. Deze zal naar verwachting tot volgende zomer duren. De Franse autoriteiten kunnen daardoor allerlei strenge maatregelen nemen, zoals een avondklok in zwaar getroffen gebieden of lockdowns in bepaalde plaatsen. Om de tweede golf coronabesmettingen in te dammen geldt er verder een beperking van het aantal mensen dat in huizen mag samenkomen.

Inwoners van Parijs kunnen alleen vandaag nog een uitgaansgebied in
Alleen vandaag is de horeca in uitgaansgebieden van Parijs en andere Franse steden nog open. Foto: Getty Images / Veronique de Viguerie

Londen: niet meer bij elkaar op bezoek

Ook miljoenen mensen in Londen en andere gebieden in Engeland krijgen te zaterdag maken met strengere maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. In die gebieden mogen mensen vanaf morgen niet meer bij andere huishoudens over de vloer komen. Ook mogen mensen die geen huishouden vormen, niet samen naar cafés en restaurants. Bareigenaren balen van de maatregel. „Als je je vrienden niet kan ontmoeten in de pub, wat is dan het nut ervan?”, zegt een eigenaar tegen de BBC.

Het aangescherpte beleid heeft gevolgen voor de circa 9 miljoen inwoners van Londen en 2 miljoen inwoners van andere Engelse gebieden, waaronder Essex, York en Chesterfield. De overheid verhoogt het alarmniveau daar naar hoog. Vanwege de coronacrisis zijn drie alarmniveaus in het leven geroepen: midden, hoog en zeer hoog.

Lees ook: Zorgen om coronavirus op te lopen nemen toe: angst en stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kom grens Nederland en België niet over’, strengere maatregelen Parijs en Londen
Sluiten