Metro
Metro Opvallend 21 nov 2020 / 08:00 uur

Vuurbol verscheen gisteravond boven ons land: ‘Heel indrukwekkend’

Op meerdere plekken in ons land verscheen gisteravond een grote vuurbol aan de hemel. Een vuurbol wordt veroorzaakt door een ruimtesteen die wordt verbrand, en dat geeft een opvallend helder licht.

„Onze allsky vuurbolcamera DAARO! heeft de vuurbol van 18:55:19 MET vastgelegd”, schrijft de Werkgroep Meteoren op Twitter. „Deze was circa 20 seconden zichtbaar, vanuit Dwingeloo laag in het noorden net onder de Grote Beer.”

Helderheid van Venus

De meeste meteoren die wij ’s nachts aan de hemel kunnen zien, zijn niet zo helder en vergelijkbaar met sterren. Toch verschijnt er soms een heel heldere meteoor; dat wordt dan een vuurbol genoemd. (En voor wie even niet helder heeft wat ook alweer een meteoor is: dat is een kosmisch stofdeeltje dat ‘verdampt’ in de dampkring, en daarbij de omringende lucht laat gloeien.) „Pas als een meteoor de helderheid van Venus evenaart of overtreft, dan spreken we over een vuurbol”, staat op de website van de Werkgroep Meteoren.

De heldere bol zelf gezien? Dan roept de werkgroep je op dat te melden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vuurbol verscheen gisteravond boven ons land: ‘Heel indrukwekkend’
Sluiten