Iris Hermans
Iris Hermans Duurzaamheid 21 nov 2020 / 06:00 uur

Onverwachte vondst bij top Mount Everest: ‘Verontrustend’

De berg, die zelfs z’n eigen Twitter-account heeft waarop mensen van alles kunnen vragen, had al een twijfelachtige ‘vuile’ reputatie. En die is nu nog vuiler geworden. Niet echt topnieuws dus, voor de Mount Everest, de berg die al door ruim 6500 mensen is beklommen.

Onderzoekers hebben dicht bij de top van de Mount Everest sporen van microplastics gevonden. De kleine plastic deeltjes zijn vermoedelijk afkomstig van spullen die worden gebruikt door de honderden mensen die elk jaar in de Himalaya de hoogste piek ter wereld beklimmen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het milieutijdschrift One Earth.

Dumpplek

De drukke route naar de 8848 meter hoge top heeft al de bijnaam ‘de hoogste dumpplek ter wereld’ omdat deze bezaaid is met fluorescerende tenten, afgedankte klimuitrusting, lege gasflessen en zelfs bevroren uitwerpselen. Maar bij de eerste studie over microplastics op de Everest, die werd geleid door een onderzoeksteam van de Universiteit van Plymouth, zijn de vervuilingen tot 8440 meter boven de zeespiegel gevonden. Het zou gaan om twaalf microplastische vezels per liter sneeuw.

„De monsters toonden significante hoeveelheden polyester, acryl, nylon en polypropyleenvezels”, vertelt onderzoeker Imogen Napper. „Het verraste me echt om microplastics te vinden in elk sneeuwmonster dat ik heb geanalyseerd. Bij de Mount Everest dacht ik altijd aan afgelegenheid en ongereptheid. Het feit dat we de omgeving van de top van de hoogste berg vervuilen is een echte eye-opener.”

Mensen reageren op het nieuws. „Fascinerend en verontrustend tegelijkertijd.” En: „Mensen staan nu bekend om het vervuilen van de aarde vanaf de diepste oceaanbodem tot de hoogste piek.”

Mount Everest-trivia

Behalve dat de Mount Everest de hoogste berg ter wereld is (op Mars staat overigens wel een berg die nog véél hoger is) en dat de berg vernoemd is naar Sir George Everest, weten niet veel mensen dat de tijd nog net wat sneller vliegt op de top van de Mount Everest (vergeleken met zeeniveau). Heeft alles met de relativiteitstheorie van Einstein te maken.

Lees ook: Zo snel al een veilig coronavaccin, hoe kan dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onverwachte vondst bij top Mount Everest: ‘Verontrustend’
Sluiten